Annons

Världseliten till Oskarshamn

Nästa år kommer delar av världseliten i orientering till Oskarshamn.
Då arrangerar SOK Viljan stortävlingen Smålandskaveln.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2012
SOK Viljan hoppas att franske världsettan Thierry Gueorgiou dyker upp i Oskarshamn när Smålandskavlen avgörs i Ernemarområdet 2013.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Efter att ha gått miste om att få arrangera både VM och Silva League (elitserien) har SOK Viljan fått napp på en stortävling.

Den 26 och 27 oktober nästa år arrangeras Smålandskavlen i Oskarshamn. Arenan kommer att byggas upp på fotbollsplanerna i Ernemar.

Annons

– Vi hade ju Smålandskavlen här 2007 och det blir i princip en repris på allt förutom banan, säger Viljans pressansvarige Göran Svenson.

Smålandskavlen lockar alltid de stora klubbarna i Norden, vilket i praktiken betyder att stora delar av världseliten kommer finnas på plats.

Arrangören hoppas, förutom den svenska eliten, att både världsettan Thierry Gueorgiou, Frankrike, och världstvåan Daniel Hubmann, Schweiz, ska dyka upp.

– Halden kommer säkert och det är ju en av de största och bästa klubbarna i världen. Nästan alla stora namn tävlar för nordiska klubbar.

Förra gången Viljan arrangerade Smålandskaveln var förberedelsetiden tre år. Nu blev det i stället något av en brandkårsutryckning.

– Vi hade hoppats få arrangera Silva League i Hycklinge nästa år, men missade det. Då sökte vi en annan stortävling och då var Smålandskaveln vakant.

Hur långt fram ligger ni i förberedelserna?

– Myndighets- och markägarkontakter är tagna och samarbetet med Oskarshamns AIK är klart. Arbetet med kartritning och banläggning sätter i gång efter sommaren.

En anledning till att Viljan arrangerar tävlingar av den här kalibern är den ekonomiska biten.

– Det är mycket jobb, men ger en del pengar. Vi försöker ha en stor tävling med ungefär tre års mellanrum. Sedan är det så klart bra pr för klubben och staden också.

? Stafettävling i orientering som anordnas i Småland i slutet av oktober varje år.

? SOK viljan har varit arrangör tre gånger tidigare: 1974, 1993 och 2007.

? Förra året vann finska Kalevan Rasti herrklassen, medan danska OK Pan Århus krossade motståndet på damsidan.

? Premiärupplagan hölls i Norrahammar 7-8 november 1953.

? Smålandskaveln är den sista större orienteringstävlingen i Sverige under året.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons