Superskrällen - IKO vann i Leksand

Efter två raka förluster åkte IK Oskarhamn till Dalarna.
Och chockade Leksand.
Nyheter • Publicerad 4 november 2010
Foto: Daniel Svensson

IKO-tränaren Lasse Ivarsson lovade att hans lag, efter några mindre bra insatser, skulle studsa tillbaka med buller och bång uppe i Leksand.

Snacka om att han fick rätt.

Leksand vann skotten i första perioden med hela 13–3 – men IKO vann perioden med 1–0. Andreas Valdix serverade Simon Önerud i slottet i första perioden och HV-lånet sköt blixtsnabbt.

I mellanakten bjöds sedan Leksand på en sällan skådad daladans – IKO gick från 1–0 till 5–0 på tio blixtrande minuter. Häng med:

? 0–2, 5.23. Tre mot ett-läge. Johan Ryno sköt, Önerud prickade in returen i öppen kasse.

? 0–3, 11.34. En urstark Ryno höll undan för två leksingar och la en enhandspassning till Nicklas Jadeland som satte sin egen retur.

? 0–4, 15.08. Lukas Ericsson sköt från höger. Jadeland rakade in returen.

? 0–5, 15.58. Andreas Valdix vände upp och snärtade in pucken i en minimal lucka över inbytte Erik Hanses axel.

De 5 500 åskådarna i Tegera Arena trodde inte sina ögon.

– Nej, det är inte ofta man leder med 5–0 borta mot Leksand. Vi var ruggigt effektiva i andra perioden. Returer och skott – allt satt, säger Nicklas Jadeland och skrattar.

Leksand lyckades dock skapa lite spänning. 1–5 kom i slutet av andra och när Martin Karlsson styrde in 3–5 sex minuter in i tredje fann Lasse Ivarsson för gott att ta time out.

– Det är klart att det var lite nervöst när de närmade sig, men efter att Ivarsson tog den där time outen så tycker jag vi lugnade ner oss. Det kändes ganska säkert i slutet, säger Jadeland, som medger att det var viktigt att komma ur nedåtspiralen snabbt.

– Absolut. Det tar ju på självförtroendet att förlora. Skönt att visa att vi har det i kroppen, att vi fortfarande kan.

Lasse Ivarsson:

– Det var enorm skillnad mot Västeråsmatchen. Vi spelade som vi pratat om: att vara jävulskt tajta i mittzon och sedan vända spelet på dem. Vi stängde ju matchen i andra perioden, du hämtar inte upp ett femmålsunderläge mot det här laget, säger IKO-tränaren, som efter Västeråsmatchen sa att han ville se spelarna offra sig.

– I dag är det många kylpåsar i omklädningsrummet. Det gillar jag. Till och med vår massör fick en puck på knät. Hon tog en smäll för laget...

I och med trepoängaren klättrade IKO återigen upp på kvalserieplats i en haltande tabell. På måndag väntar nästa uppgift: hemmamatch mot Rögle.

– Det ska bli kul, men vi måste fortsätta spela som vi gjorde mot Leksand. Det handlar om att kämpa och kriga – då kommer lägena, då blir man effektiv, säger Niklas Jadeland.

IKO: Simon Önerud 2, Nicklas Jadeland 2, Andreas Valdix.

Hockeyallsvenskan

Leksand 3 (0, 1, 2)

IK Oskarshamn 5 (1, 4, 0)

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.