Annons

Nu ska speedwayen bli stor i USA

Nu ska speedwaysporten spridas till USA.
I dag körs en inbjudningstävling i Kalifornien med stora delar av världseliten på plats.
Nyheter • Publicerad 29 december 2012
Dackarnas Fredrik Lindgren är bara en av alla världsförare som deltar i kvällens inbjudningstävling i Kalifornien.
Dackarnas Fredrik Lindgren är bara en av alla världsförare som deltar i kvällens inbjudningstävling i Kalifornien.Foto: Daniel Svensson

Tre världsmästare, flera GP-förare, två svenskar och stora delar av världseliten finns på plats i Los Angeles-förorten City of Industry i dag för att köra Monster Energy World Speedway Invitational, som är tävlingens officiella namn.

Syftet är att sprida speedwayens evangelium och i förlängningen kanske arrangera ett Grand Prix i USA.

Annons

– Det är förhoppningen och jag tror inte det är så långt borta med ett GP i USA, faktiskt. Amerikanarna är ju motorgala, nu gäller det bara att få dem att fastna för speedway, säger Dackarnas team manager Mikael Karlsson.

Initiativtagare till tävlingen är – så klart – dubble världsmästaren, legendaren och vinter-Kaliforniabon Greg Hancock.

I USA har det inte körts en lika namnstark tävling sedan 1980-talet.

– Nu har vi fått över ett helt koppel av ”the heavy-hitters” från GP-serien till den här tävlingen och det känns fantastiskt, säger Greg Hancock.

Tävlingen körs i Grand Arena, som tar över 5 000 sittande åskådare. Hancock är fast och fullt övertygad att det kommer bli en succé.

– Det blir garanterat utsålt. Människor som bor här gillar speedway. Jag får telefonsamtal och e-post hela tiden och folk stannar mig på stan för att prata om tävlingen. Det har blivit en hype och det är något som amerikansk speedway verkligen behöver.

Senast det kördes en tävling av internationell klass på amerikansk mark var 1988, då lag-VM finalen avgjordes där. Greg Hancock lovar att det inte är en engångsföreteelse att speedwayen smiter över Atlanten.

– Nej, det är inte en one-hit wonder, utan en två- eller treårssatsning, vi vill fortsätta att bygga speedwayen i USA, säger Hancock.

Dackarna är representerat av Fredrik Lindgren, som flög över Atlanten i onsdags. Även Dackarnaikonen Hans Andersen finns på startlinjen.

Monster Energy World Speedway Invitational

1. Bryan Yarrow, USA, 2. Charlie Venegas, USA, 3. Billy Janniro, USA, 4. Billy Hamill, USA, 5. Freddie Lindgren, Sverige, 6. Ricky Wells, USA, 7. Jimmy Fishback, USA, 8. Hans Andersen, Danmark, 9. Scott Nicholls, England, 10. Antonio Lindbäck, Sverige, 11. Edward Kennett, England, 12. Greg Hancock, USA, 13. Gino Manzares, USA, 14. Tyson Burmeister, USA, 15. Maciej Janowski, Polen, 16. Tomasz Gollob, Polen.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons