Annons

Wijkman varnade för klimathotet

Något bindande klimatavtal lär knappast undertecknas under det stora Köpenhamn i december. I bästa fall kan ett avtal komma tillstånd nästa år.
Oskarshamn • Publicerad 25 november 2009
Med diagram och siffror visade Anders Wijkman vilka hot som vilar över jord när han talade på Oskarshamans Folkhögskola där man just nu genomför en klimatvecka.
Med diagram och siffror visade Anders Wijkman vilka hot som vilar över jord när han talade på Oskarshamans Folkhögskola där man just nu genomför en klimatvecka.Foto: Daniel Svensson

Den bedömningen gör Anders Wijkman, debattör och före detta EU-parlamentariker med klimat- och miljöfrågor som specialitet.

På tisdagen medverkade Wijkman som föreläsare under Oskarshamns Folkhögskolas Klimatvecka. Wijkman har haft en rad miljö- och klimatuppdrag inom EU de senaste tio åren. Han har även gjort sig känd som en frispråkig debattör i frågor som handlar om jordens överlevnad.

Annons

I föredraget på folkhögskolan redogjorde Wijkman för de globala klimathoten och vilka konsekvenserna kan bli om inte den globala uppvärmningen hejdas. Han berörde även det stora klimatmötet i Köpenhamn. Ett möte som inte väntas leda fram till något bindande avtal mellan länderna. Anders Wijkman är av samma uppfattning.

– Klimatfrågorna har sniglat sig fram länge. Och tyvärr går det fortfarande långsamt, sade Wijkman och pekade på flera orsaker till varför han inte tror på några konkreta uppgörelser i Köpenhamn 7 till 18 december.

– USA är en förklaring. Det hänger samman med landets komplicerade politiska system där inte alla är beredda att följa en partilinje som man är i Sverige. Ett stort antal senatorer representerar till exempel stater där kolet är viktigt och de här senatorerna ser mer till sina lokala intressen än till de globala klimathoten, sade Wijkman. Han pekade även på de ekonomiska kriserna och U-ländernas misstro mot de rika länderna i klimatfrågorna som andra orsaker till varför förväntningarna bör tonas ned inför Köpenhamnsmötet.

Anders Wijkmans föredrag lockade en stor publik. Extra stolar fick bäras in i Axel Munthes sal för att alla skulle få plats. Wijkman för dagen klädd i mörk kavaj gav också besökarna en hel del att tänka på. Han inledde med att konstatera att mänskligheten har fyra stora kriser att hantera.

– Vi har en finans- och ekonomisk kris, vilket är allvarligt men ännu allvarligare är klimatkrisen och den kris som drabbat jordens ekosystem. Och ska vi lyckas klara de här kriserna så måste vi försöka se de i ett sammanhang och inte var för sig, sade han.

Den globala uppvärmningen och det överutnyttjande som sker av jordens naturtillgångar nämndes som två centrala frågeställningar. Wijkman förmedlade även förslag på åtgärder.

– Att slopa BNP som en gemensam värdemätare är ett sätt. Istället bör andra mätmetoder som gynnar ekosystemen införas, sade han.

Slutna materialflöden och offentliga upphandlingar med gröna förtecken fördes fram som andra åtgärdsförslag.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons