Annons

Viltolyckor ska minskas

I dag, måndag, börjar en landsomfattande kampanj mot viltolyckor. Det är Nationella Viltolycksrådet som vill få trafikanterna mer uppmärksamma på farorna med vilt på vägarna.
Oskarshamn • Publicerad 22 september 2014

Här i länet ser det visserligen ut som om antalet vildsvinsolyckor halverats det senaste året; men det är ändå viktigt att bilister tänker sig för när de är ute och kör. Det säger Mats Berg, länsansvarig polis som arbetar med det regionala viltolycksrådet.

– Det är bra att känna till hur viltet rör sig, att de ofta är i farten gryning och skymning. När det gäller vildsvin gillar de majsfält, men allt vilt brukar hålla sig vid skogsdungar i stället för öppna fält när de passerar vägar. Bara genom att titta på hur terrängen ser ut och vara medveten om var djur går över, kan man minska risken för olyckor, säger han.

Annons

De fem farligaste vägsträckorna i Kalmar län vad gäller viltolyckor är länsväg 136 på Öland, riksväg 23/34 mellan Ålem och Vimmerby, riksväg 25 mellan Kalmar och Växjö samt riksväg 40 mellan Eksjö och Vimmerby.

Det varierar lite vilka djur som oftast är inblandade i olyckor.

– Norr om Oskarshamn är det ofta rådjur och en del hjort, på Öland är det nästan bara rådjur, mot Emmabodahållet är det mer älg och vildsvin, berättar Mats Berg.

Just vildsvinsolyckor har man dock lyckats minska kraftigt det senaste året. 2013 inträffade 51 olyckor med vildsvin men det senaste året har man bara registrerat elva.

– Det beror delvis på att vi har skjutit av enorma mängder vildsvin, hela 16 000. Men det är kanske för tidigt att dra slutsatser om exakt varför olyckorna minskat, även om avskjutningen säkert är en orsak, menar Mats Berg.

Under veckan kommer både polis och andra representanter för Viltolycksrådet att finnas på plats längs vägar, vid köpcenter och andra ställen där mycket folk är i omlopp för att informera om olyckorna.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons