Annons

”Viktigt att vi hjälper varandra”

SPF i Bockara tar nu flera initiativ för att hjälpa sina medlemmar i kristider.
– Det är viktigt att vi mobiliserar oss och är kreativa istället för att deppa ihop, säger Runa Liedén Karlsson, ordförande.
Bockara • Publicerad 18 mars 2020
Eva Börjesson, Gun Berg, Runa Liedén Karlsson och Kerstin Pettersson ingår alla i styrelsen för SPF i Bockara.
Eva Börjesson, Gun Berg, Runa Liedén Karlsson och Kerstin Pettersson ingår alla i styrelsen för SPF i Bockara.Foto: Åsa A Cederbom

Hon tog i veckan kontakt med matbutiken i närliggande byn Berga för att få till stånd särskilda öppettider för personer i riskgrupperna.

– Om butiken håller öppet för dem vissa tider så skulle de kunna handla sin mat i fred utan att vara oroliga, säger Runa Liedén Karlsson som lade fram sina synpunkter för butiksledningen.

Annons

– De lovade att ta saken vidare och sedan återkomma till mig.

I Upplands Väsby i Stockholm har ett liknande initiativ redan genomfört. Där har butiken Hemköp öppnat upp utvalda butiker på morgonen för coronavirusets riskgrupper. Under en timme kan seniorer över 65 år och andra i virusets riskgrupper handla i en lugn och nystädad butik.

Under tisdagen diskuterade även styrelsen i SPF i Bockara ett förslag som innebär att medlemmarna delas in i mindre grupper på mellan fem och sex personer, som kan ha kontakt med varandra.

– På det viset kan vi hjälpa varandra med inköp och andra saker. Jag tycker att det är dags att visa att vi tar hand om våra medlemmar och jag tror också att de flesta mår bättre av att vara till nytta för andra, säger Runa Liedén Karlsson.

– Det är inte heller alla äldre som har anhöriga som kan hjälpa till när det kniper.

Ett tredje förslag handlar om att slopa fullmakten för att ta ut recept till andra på apoteket.

– För att förenkla processen borde det kunna räcka att visa upp bådas legitimation, precis som man gör när man hämtar ut paket, menar Runa Liedén Karlsson.

Själv är hon inte särskilt orolig över smittorisken så här långt.

– Nej, jag har ju jobbat som distriktsläkare i många år och känner till vad man kan göra för att förebygga smitta. Man ska också komma ihåg att risken inte alls är lika stor i Bockara som på Södermalm.

Även på andra orter har initiativ startats för att stötta invånarna. Samhällsföreningen i Kristdala har initierat ett arbete för att hjälpa personer över 70 år, samt övriga riskgrupper, att få hjälp med att handla mat och medicin.

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons