Annons

Varg dödade får i Bråbygden

Ett får dödades natten till måndagen av en varg i Bråhult, sydväst om Kristdala.
Oskarshamn • Publicerad 10 juni 2013

Den rivna tackan hade smitit ur fårhagen och uppehöll sig i en vallodling alldeles intill ladugården. Bara 20 meter bakom ladugården attackerade vargen. Tackan dödades och när fårens ägare upptäckte vad som hänt på måndagsmorgonen var stora delar av tackan uppäten.

Länsstyrelsens besiktningsmän Robert Briland och Jonas Andersson var redan under förmiddagen på plats och kunde konstatera att det var en varg som angripit och dödat fåret.

Annons

Det är inte första gången den här gården i Bråhult haft påhälsning av stora rovdjur. Två gånger tidigare har får på gården angripits, men då av lodjur.

Om vargen som slog till i Bråhult är samma varg som på kort tid rivit får på en gård nära Hjorted två gånger och en gång på en gård söder om Västervik är oklart.

– Det ligger nära till hands att misstänka att det är samma varg. Men riktigt säker kan man aldrig vara, säger Robert Briland.

Fem vargangrepp på kort tid i länet.

10 juni. Vargangrepp i Bråhult. En tacka dödad utanför sin beteshage. 30 km sydsydväst om förra tillslaget.

4 juni. Vargangrepp vid Gölpefall. Minst fyra döda får, ett skadat och ett saknat. 5 km sydost om Hjorted.

1 juni. Vargangrepp i Långvik 17 km NO Gölpefall. Tre döda baggar och en svårt skadad som senare avlivades. 6 km söder om Västervik.

27 maj. Vargangrepp i Gölpefall. Sju döda får och sex svårt skadade som senare avlivades. 5 km sydost om Hjorted.

14 maj. Vargangrepp i Djursvik. Två tackor dödades och en fick avlivas p.g.a. svåra skador.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons