Annons

Utvecklingslärare ska lyfta skolan

Kalmar har redan utsett sina. Nu söker Oskarshamn lärare som efter en löneökning på 5 000 kronor i månaden ska jobba som utvecklingslärare.
Oskarshamn • Publicerad 21 augusti 2013

På initiativ av regeringen har pengar anvisats till ett stort utvecklingsarbete inom den svenska skolan. Flera kommuner är också på väg att engagera lärare som ska driva arbetet framåt. Det är tänkt att de under en viss tid av sin tjänstgöring ska jobba med stöttning och handledning av kollegor.

Kalmar kommun utsåg nyligen 15 utvecklingslärare på ett antal utvalda skolor.

Annons

Nu har även bildningsförvaltningen i Oskarshamn bestämt sig för att haka på och utse goda pedagoger som ska föra undervisningen framåt.

Kravet är att läraren är behörig och haft minst fyra års anställning.

– Vi är överens med facken och nu har vi gått ut med en intresseanmälan. Det är också några som redan hört av sig, säger skolchef Matz Ingvarsson.

Utvecklingslärarna ska rekryteras ur den befintliga organisationen. Antalet är baserat på kommunens storlek och i Oskarshamn utgår statsbidrag för tio utvecklingstjänster.

Därutöver planeras även att inrätta liknande tjänster bland fritidspedagoger och förskollärare.

– Vi är garanterade statsbidrag för tio tjänster. Sedan får vi se var de kommer hamna. Vi har möjlighet att använda tjänsterna både i grundskolan och på gymnasiet, säger Matz Ingvarsson som tycker det är bra att staten skjutit till pengar till den här satsningen i skolan.

– Lärarna som blir utsedda får möjlighet att dela med sig av det de är bra på och att ta tillvara varandras kompetens är något som är viktigt för att vi ska nå goda resultat.

De som blir uttagna som utvecklingslärare kan räkna med ett lönelyft på 5 000 kronor i månaden.

Bildningsförvaltningen vill att tre av tjänsterna ska tillsättas i höst medan de resterande sju tillsätts under den första delen av vår­terminen.

– Det har funnits delade meningar om hur många vi ska börja med. Nu blir det tre tjänster under hösten och de får bilda en pilotsatsning innan vi går vidare till våren, säger Matz Ingvarsson.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons