Annons

Två killar att räkna med i mattefinal

Robert Pejic och Björn Norrby. Det är de enda eleverna i länet som kvalificerat sig till riksfinalen i Högstadiets matematiktävling.
Oskarshamn • Publicerad 20 december 2003
Robert Pejic och Björn Norrby är de enda eleverna i länet som gått till riksfinal i Högstadiets matematiktävling.
FOTO: OLLE NILSSON
Robert Pejic och Björn Norrby är de enda eleverna i länet som gått till riksfinal i Högstadiets matematiktävling. FOTO: OLLE NILSSONFoto: 

Robert Pejic och Björn Norrby går i klass 9A på Vallhallaskolan. Under fredagen fick de sina betyg för höstterminen. Båda två tog hem högsta betyget i matematik. Och inte undra på det. De har tillsammans med 53 andra tävlande tagit sig till finalen i den rikstäckande matematiktävling som går av stapeln i Stockholm i januari nästa år.

Drygt 400 skolor anmälde sig till tävlingen och från Vallhallaskolan deltog tio elever. Alla som klarade elva poäng eller mer på kvalificeringsprovet gick till final. Och de enda som klarade uppgiften i länet var de två klasskompisarna på Vallhallaskolan.

Annons

- Det var inte så svårt, säger Robert Pejic som fick tolv poäng av 18 möjliga.

- Men det var rätt svårt att hela tiden förklara hur man kom fram till svaret, säger Björn Norrby som skrapade ihop 13 poäng.

Båda tycker att matematik är roligt eftersom det är logiskt och hela tiden innebär nya utmaningar.

- Jag gillar ekvationer bäst eftersom det är kul med problemlösning, säger Björn Norrby.

Den 17 januari är det dags för den stora finalen i Stockholm. Och skolan bjuder finalisterna på tågbiljetten.

- Jag tror att det kommer att gå sådär, säger Robert Pejic. Det kommer att gå bättre för Björn eftersom han är mer logisk.

Men Björn Norrby ser mer positivt på framtiden.

- Jag tror att vi kommer etta och tvåa, säger han och ler.

Under årets upplaga av Högstadiets matematiktävling korades även en lagsegrare. Vann gjorde Engelbrektskolan i Stockholm med 38 poäng tätt följda av Näsbydalsskolan i Spånga som fick 37 poäng.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons