Annons

Solvändan ett stöd för cancerdrabbade

Bröstcancerföreningen Solvändan har numera en sektion i Oskarshamn.
Initiativtagare till lokalavdelningen heter Rose-Marie Bergqvist.
Oskarshamn • Publicerad 15 januari 2003

- Vi bor i ett långsmalt län. För många, framför allt de som bor i norra länsdelen, är det jobbigt att åka till Kalmar varje gång det är medlemsmöte, konstaterade Rose-Marie Bergqvist, som för ett par år sedan flyttade till Oskarshamn från just Kalmar.

Rose-Marie Bergqvist har i många år varit, och är fortfarande, engagerad i länets bröstcancerförening.

Annons

Att få ut information om för-eningen och dess arbete är ett av de viktigaste uppdragen, tyckte Rose-Marie Bergqvist, inte minst om man ska kunna fånga upp de nyopererade och de unga kvinnor som drabbas av bröstcancer. Hennes idé om ett informations-projekt fick länsföreningens styrelses godkännande.

Rest runt i länet

- Vi fick också bidrag från Cancerfonden för att genomföra det, säger Rose-Marie Bergqvist, som varit projektledare för "BCF Solvändan, vad är det? ".

Under delar av 2001, men framför allt under fjolåret, har Rose-Marie Bergqvist och andra styrelseledamöter rest runt i länet och berättat om föreningen. De har talat med alla som på olika sätt är berörda på sjukhus och vårdcentraler.

- Vi har också lämnat en informationspärm om föreningen på varje ställe. I den finns inte bara information om vilka vi i styrelsen är, utan också om de kontaktpersoner som finns i länet, berättar Rose-Marie Bergqvist.

Kontaktpersonerna är nyckelpersoner i föreningen. De är utbildade för att kunna stötta och hjälpa och har naturligtvis tystnadsplikt. Även män kan få hjälp via föreningen.

- Vi har något som heter "män stöder män" och de kontaktpersonerna är till för att hjälpa män som har fruar och anhöriga som drabbats.

Informationsprojektet är i princip avslutat, till våren ska det redovisas och utvärderas och nu har Rose-Marie Bergqvist tagit sig an nästa stora uppgift: Att starta sektioner runt om i länet.

Den första, sektion 1, är redan verklighet. Ett 30-tal medlemmar i Oskarshamnsområdet (som också innefattar Möns- terås och Högsby) har redan dragit i gång verksamheten, en interimstyrelse på fem personer med Rose-Marie Bergqvist som ordförande bildades i början av december i fjol, vårens möten är inbokade och startar med en träff på Café Shalom den 5 februari. Men det här är bara början:

- Målet är att få i gång sektioner på flera håll - i Västervik, Vimmerby och så vidare.

Annons

Själv drabbad

Rose-Marie Bergqvist har i likhet med föreningens andra medlemmar, själv drabbats av bröstcancer.

- På den tiden, i början början på 1980-talet, var det mycket hysch-hysch kring det här med bröstcancer, det fanns knappt någon upplysning att få.

I dag är det annorlunda. Öppenheten är stor. Information finns tillgänglig för den som behöver, inte minst på Internet.

Men den som drabbas behöver stöd - stöttning. Det kan vara ovärderligt att få kontakt med någon som själv varit i samma situation. Det är därför Rose-Marie Bergqvist engagerat sig i bröstcancerföreningen:

- Cancer innebär inte automatiskt en dödsdom, det är jag ett levande bevis för.

Liselotte Lindén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons