Slut på pengar till snöröjning

Tekniska kontorets snöröjningsbudget är överskriden med miljoner. Den tidiga snön plogas bort av pengar som egentligen inte finns.
Oskarshamn • Publicerad 30 november 2010
På grund av vårens stora snömängder och den tidiga vintern i höst har tekniska kontoret överskridit snöröjningsbudgeten med flera miljoner.
På grund av vårens stora snömängder och den tidiga vintern i höst har tekniska kontoret överskridit snöröjningsbudgeten med flera miljoner.Foto: Roger Carlsson

– Vi överskred budgeten redan innan den här snön kom, säger Bengt Kaspersson, avdelningschef och transportledare på Oskarshamns kommun.

Tekniska kontorets budget för snöröjningen 2010 var 4,5 miljoner kronor. På grund av de stora snömängderna i våras blev kostnaden för snöröjning och väghållning betydligt högre redan då. Tekniska kontoret ansökte om mer pengar och tekniska nämnden godkände att ytterligare 3,5 miljoner skulle läggas till snöröjningsbudgeten.

– Vi skulle ha behövt ungefär 1,9 miljoner till, säger Bengt Kaspersson.

Att forsla bort snö i våras kostade 1,9 miljoner. Det kan jämföras med en vanlig vinter då bortforslingen kostar cirka 25 000 kronor.

I början av april visade en ekonomisk avstämning att snöröjningen hade kostat sju miljoner kronor. Då var prognosen att snöröjningen för hela 2010 skulle kosta totalt 9,2 miljoner - om det blev en grön vinter under november och december. Men så blev det inte. Innan den här snön kom hade snöröjningen kostat 1,5 miljoner mer än budgeten, inklusive de 3,5 miljoner som sköts till. Bengt Kaspersson tror inte det är orimligt att budgeten kommer överskridas med ungefär lika mycket till innan året är slut.

– Hela året har vi fått spara. Vi har försökt att hålla igen på allt vi har kunnat för att kompensera snöröjningen. Man kommer inte kunna kompensera det här på en månad, säger han.

Trots att det egentligen inte finns några pengar så plogas det för fullt i kommunen.

– Vi måste ju röja, säger Bengt Kaspersson.

Under helgen och måndagen har tekniska kontoret varit ute med alla tillgängliga maskiner och man har redan fått börja forsla bort snö.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.