GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Slarv ger miljonsmäll

Gamla tiders byggslarv kostar nu kommunen över en miljon kronor extra.
Oskarshamn • Publicerad 12 december 2012

Det är ombyggnaden av Vallhallasskolans kök som blir dyrare än väntat. 1,1 miljoner kronor blir notan för de tilläggs- och ändringsarbeten som tillkommit under byggets gång.

Bakgrunden till fördyringen är brister i konstruktionen som upptäcktes efter det att ombyggnaden kom i gång.

När byggjobbarna rev det gamla och fasta undertaket upptäckte de att en takbalk bara fanns på den gamla ritningen till köket, men inte i verkligheten. Balken hade aldrig monterats. Nu har en ny limträbalk satts på plats.

När den gamla golvmattan revs upptäckte byggjobbarna att hela övergolvet låg löst. Det i sin tur krävde bilning ända ner till konstruktionsbetongen. Det lösa golvet fick ersättas med en specialbetong med kort torktid, två veckor. Om vanlig betong använts hade golvläggarna fått vänta med golvläggningen i fyra till sex månader.

Extra putsarbeten fick också göras på väggar på grund av dålig kvalitet. Mer stål har också monterats för att förstärka byggkonstruktionen.

Så gamla tiders byggslarv kostar i dag kommunen över en miljon kronor. Extrakostnaden på 1,1 miljoner kronor gäller enbart ändrings- och tilläggsarbeten i ombyggnaden. Bristerna har försenat bygget med tre månader och även orsakat kommunen högre kostnader för engångsmaterial, mattransporter och extra kökspersonal.

Tekniska kontoret föreslår nu att tekniska nämnden vänder sig till kommunstyrelsen och begär 1,1 miljoner kronor extra för att täcka byggkostnaden.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.