Annons

Skogsbranden ännu inte under kontroll

Det långa släckningsarbetet var på tisdagen inne på sitt andra dygn. Fortfarande brinner det, och på onsdagen väntas torrheten i marken bli skyhög.
Kristdala • Publicerad 3 juli 2018
Skogsbranden norr om Kristdala är fortfarande inte under kontroll.
Skogsbranden norr om Kristdala är fortfarande inte under kontroll.Foto: Ola Antonsson

Branden har ringats in och läget uppges vara någorlunda stabilt, men flera orosmoln kvarstår. Räddningstjänsten har nu kartlagt det branddrabbade området med GPS och det rör sig om närmare 40 hektar.

– Det värsta orosmomentet kommer att bli i morgon. Då kommer det att bli torrare, men vindhastigheten kommer samtidigt att sjunka vilket är till vår fördel, säger Jonas Neldemyr, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn.

Annons

Enligt prognosen för onsdagen kommer vindriktningen även styras om och vända tillbaka till ytor som redan drabbats av branden, vilket minskar risken för vidare spridning. Jonas Neldemyr berättar också att FWI-värdet (Fire weather index), som bland annat innefattar luftfuktighet och torrhet i marken för morgondagen beräknas hamna på över 40.

– Det är skyhögt, vid den stora branden i Västmanland låg värdet på runt 30.

Försvarets helikopter, som drabbades av tekniska problem på måndagen, dök upp på förmiddagen och underlättade arbetet under fyra timmar. Men under onsdagen får räddningstjänsten klara släckningsarbetet utan helikopter då den ska in på teknisk service.

– Vi har byggt upp systemet så att vi ska försöka hantera det utan helikopter imorgon och fungerar inte det så kommer vi försöka lösa det själva. Och kan vi inte det så kommer vi att begära ny assistans av helikopter, säger Jonas Neldemyr.

På tisdagskvällen var läget med branden i stort sett oförändrat mot tidigare.

– Man har hållit branden innanför begränsningslinjerna och de lågorna som har blossat upp i dag har man släckt ner innanför området. Så det har inte blivit någon ytterligare spridning på brandområdet, säger Jonas Neldemyr.

Räddningstjänsten har inte dragit ner bemanningen vid branden och enligt Jonas Neldemyr räknar man inte med att göra det de närmaste dagarna.

Amanda SavelandSkicka e-post
Ola AntonssonSkicka e-post
Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons