Annons

SD:s toppnamn: ”Vill sitta i fullmäktige när sossarna faller”

Ena kvällen debatterar han med ministrar i Aktuellt-studion.
Dagen efter står han i SD-valstugan på Lilla torget i Oskarshamn.
I podcasten ”CG möter makten – OT:s valpodd” berättar Mattias Bäckström Johansson, SD:s toppnamn i Oskarshamn, om ett minst sagt hektiskt politiskt liv, som sträcker sig från högsta riksnivå till den lokala myllan.
Oskarshamn • Publicerad 5 september 2022
Christian Gustafsson möter Mattias Bäckström Johansson, (SD).
Christian Gustafsson möter Mattias Bäckström Johansson, (SD).Foto: Roger Carlsson

Här lyssnar du på podcasten:

Här saknas innehåll

Det är synnerligen bråda dagar för Mathias Bäckström Johansson. Han är dels Sverigedemokraternas energipolitiska talesperson på riksplanet, biträdande partisekreterare och sitter i riksdagen.

Därtill är han partiets toppnamn hemma i Oskarshamn.

Annons

Han har den senaste tiden figurerat flitigt i riksmedia, debatterat i Aktuelltstudion och varit huvudperson under den omtalade bussturnén med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

– Det är tur att det inte är valår varje år. Men jag håller på med det här för att jag tycker det är roligt och nu får jag prata politik varje dag, dygnets alla timmar.

När han gästar podcasten ”CG möter makten – OT:s valpodd” lyfter han trygghetsfrågan som partiets viktigaste även lokalt.

– Vi måste jobba mycket mer med trygghetsfrågorna för att bli en attraktiv kommun.

I den 50 minuter långa podcasten berättar om sin personliga drivkraft, sina mål inom politiken, arenafrågan, varför han vill se Sabaton på Latitud 57, sin relation till Jimmie Åkesson och kärleken till Oskarshamn och – inte minst – IK Oskarshamn.

Trots att han tillbringar mycket av sin tid på resande fot och bor halva veckorna i Stockholm, så är Oskarshamn hemma.

– Det är alltid otroligt skönt komma hem. Det finns ett skönt lugn, vi har mycket av det som man behöver i livet. Inte minst hockeyn. Jag har inga planer på att flytta härifrån.

Gällande det kommande kommunala valet tror han att väljarna kommer vara kritiskt granskande.

– Förra valet gick S till val på att M inte skulle få styra kommunen och så gjorde man upp med dem efter valet. Liksom M gick till val på att få bort det socialdemokratiska styret en gång för alla – och så gjorde man upp med S efter valet. Det blir en märklig ordning, säger han i podcasten.

– Framför allt med bakgrund av att SD, M, KD och L faktiskt har majoritet i kommunfullmäktige i Oskarshamn. 25 av 49 platser. När man väl lyckats med det, ja, då väljer Moderaterna att byta sida och gå till S i stället. Det finns risk att de här partierna kommer att straffas av väljarna, för det blir ju tämligen oärligt när man säger en sak innan och gör något helt annat efter valet.

Annons

Skulle du kunna tänka dig rollen som kommunalråd i Oskarshamn om frågan ställs på sin spets?

– Vi kommer gå in med tydliga krav gällande politiken. Vilka roller och betalda uppdrag man har är helt sekundärt för sos. Egentligen egalt. Det viktiga är vilken politisk förändring man kan uppnå. En röst på SD är en röst på ett nytt politiskt styre. Givetvis vill jag sitta i fullmäktige när Socialdemokraterna faller i Oskarshamn.

Här hittar du alla avsnitt av CG möter makten:

Fakta

CG möter makten – OT:s valpodd

• Åtta partier – åtta lokala toppolitiker.

• I podcasten ”CG möter makten – OT:s valpodd” gör Christian Gustafsson just det – möter makten.

• Inför det lokala valet i Oskarshamn hälsar åtta toppkandidater på i poddstudion på Köpmangatan.

• Det blir personliga möten där kandidaterna svarar på frågor om allt från vallöften, LOV och arenafrågan till vilken deras politiska förebild är och vilken artist de vill se på Latitud 57.

• Lyssna på hela det 45 minuter långa avsnittet på OT.se (tv-rutan här ovan), på Spotify eller i din poddapp. Sök på: CG möter makten.

Fakta

Då publiceras poddavsnitten

Måndag 29 augusti: Kustlandspartiet, Mathias Karlsson

Tisdag 30 augusti: Centerpartiet, Magnus Larsson

Onsdag 31 augusti: Kristdemokraterna, Ingemar Lennartsson

Torsdag 1 september: Vänsterpartiet, Lena Granath

Fredag 2 september: Liberalerna, Johanna Wyckman

Lördag 3 september: Moderaterna, Lucas Lodge

Måndag 5 september: Sverigedemokraterna, Mattias Bäckström Johansson

Tisdag 6 september: Socialdemokraterna, Andreas Erlandsson

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons