Annons

SAMLAT: Hur är det att bo här? ✓ Här hittar du alla delar

Hur är det bo i ett hus från 1800-talet i stans äldsta stadsdel? Eller i en av bostadsrätterna i det nya höghuset på Norra kajen? Eller tillsammans med släkten i en liten by strax utanför stan?
I vår reportageserie ”Hur är det att bo här?” får du som läsare följa med hem till både kända och okända kommuninvånare.
Oskarshamns kommun • Publicerad 9 november 2021 • Uppdaterad 4 januari 2024
I vår reportageserie ”Hur är det att bo här?” får du följa med hem till olika hem runt om i Oskarshamns kommun.
I vår reportageserie ”Hur är det att bo här?” får du följa med hem till olika hem runt om i Oskarshamns kommun.Foto: Daniel Svensson, Roger Carlsson, Barzan Dello

Häng med på den spännande resan runt om i kommunen. Och tipsa oss gärna om intressanta hem och bostäder som du vill läsa ett reportage om.

Kanske vill du rent av visa upp ditt eget boende. Eller kan du tipsa om någon annans, kompisens, grannens eller arbetskamratens.

Annons

Tveka i så fall inte att höra av dig till oss på redaktionen.

Här har vi samlat alla reportagen så att du lätt kan läsa ifatt om du har missat någon av de tidigare delarna. Trevlig läsning!

Tipsa oss

Vilken bostad skulle du vilja läsa om?

Är du nyfiken på hur det är att bo i ett specifikt hus eller på en speciellt plats i Oskarshamns kommun? Kontakta gärna Oskarshamns-Tidningens redaktion om nya reportageuppslag för vår serie ”Hur är det att bo här?”

Hör av dig på redaktionen@ot.se eller 0491–575 20.

Växjöparet Anette och Sten Forsberg hittade sitt drömhus i Fnyket. ”När huset kom ut skulle vi bara ha det”, säger de.
Växjöparet Anette och Sten Forsberg hittade sitt drömhus i Fnyket. ”När huset kom ut skulle vi bara ha det”, säger de.Foto: Daniel Svensson

Fnyket bjuder på en tidsresa: ”Trivs så makalöst bra här”

Det var egentligen båten som fick dem att flytta från Växjöskogarna till Oskarshamn. Först var ett hus i Besväret högst på önskelistan – men när köpet gick i stöpet blev det ett annat hus, i intilliggande Fnyket, för Anette och Sten Forsberg.

Barometern-OT den 14 juli 2021 – här kan du läsa hela reportaget:

De allra flesta husen i Lämmedal är rödmålade med vita knutar och ligger vackert utmed den lilla grusvägen som går genom byn. Lars-Magnus Hägersand och Annika Ohlin är två av invånarna i den lilla byn.
De allra flesta husen i Lämmedal är rödmålade med vita knutar och ligger vackert utmed den lilla grusvägen som går genom byn. Lars-Magnus Hägersand och Annika Ohlin är två av invånarna i den lilla byn.Foto: Barzan Dello

Riktig Bullerbykänsla i Lämmedal: ”Då går alla man ur huse”

Den ena har bott i byn sedan barnsben och den andre flyttade dit för sju år sedan. Lars-Magnus Hägersand och Annika Ohlin är två av de 30-talet invånare som bor i den lilla byn Lämmedal, som ligger några kilometer nordost om Björnhult. Och de stortrivs. ”Det är Bullerbykänsla här”, säger Annika Ohlin.

Barometern-OT den 19 juli 2021 – här kan du läsa hela reportaget:

”Allt har blivit som vi hoppades, kanske till och med bättre”, säger en mycket nöjd Reine Lindestål.
”Allt har blivit som vi hoppades, kanske till och med bättre”, säger en mycket nöjd Reine Lindestål.Foto: Barzan Dello

Röda huset snart klart för inflyttning: ”Utanför boxen”

När Reine Lindestål och Christel Malmström började bygga sitt hus intill Norra skolan i Oskarshamn var det många som höjde på ögonbrynen. ”Många har sagt att jag inte är redig som bygger här, men många har också försvarat bygget. Det är i alla fall helt klart utanför boxen”, säger Reine Lindestål.

Barometern-OT den 3 augusti 2021 – här kan du läsa hela reportaget:

Marita Blomberg Nilsson och Hasse Nilsson ville först ha en lägenhet högt upp i huset. Nu skulle paret dock inte byta bort sin bottenvåning mot något annat.
Marita Blomberg Nilsson och Hasse Nilsson ville först ha en lägenhet högt upp i huset. Nu skulle paret dock inte byta bort sin bottenvåning mot något annat.Foto: Roger Carlsson

Bara positivt att bo på Norra Kajen: ”Har inte saknat huset alls”

Hösten 2020 stod Fanérgatan 2 klar på Norra kajen i Oskarshamn. I november flyttade Marita Blomberg Nilsson och Hasse Nilsson in på bottenvåningen i femvåningshuset. Paret ville bo högre upp från början, men i dag skulle de inte byta om de fick chansen.

Barometern-OT den 17 augusti 2021 – här kan du läsa hela reportaget:

Familjen Skedebäck trivs i Sörbo. Olga Hassan och sambon Cornelis Eriksson och dottern Fransec, här tillsammans med Mona Skedebäck, hennes son Johan hans hustru Sophia och dottern Agnes.
Familjen Skedebäck trivs i Sörbo. Olga Hassan och sambon Cornelis Eriksson och dottern Fransec, här tillsammans med Mona Skedebäck, hennes son Johan hans hustru Sophia och dottern Agnes.Foto: Johan Winsell

Tre generationer Skedebäck trivs i den lilla idyllen Sörbo

Annons

I idyllen Sörbo, strax söder om Oskarshamn, har Johan Skedebäck och Sophia Hassan Skedebäck trivts alldeles utmärkt sedan de flyttade dit 1993. Och sedan dottern, svärsonen och det lilla barnbarnet flyttade till byn har trivselfaktorn blivit ännu högre.

Barometern-OT den 30 september 2021 – här kan du läsa hela reportaget:

Tre femtedelar av familjen Åkerberg; Martin, med yngste sonen Nick, och Matilda.
Tre femtedelar av familjen Åkerberg; Martin, med yngste sonen Nick, och Matilda.Foto: Roger Carlsson

De hittade drömhuset på nätloppis: ”En frihet att bo så nära allt”

Om man hittar sitt drömhus ska man slå till direkt. Så resonerade familjen Åkerberg när de såg funkishuset i sina drömmar till salu på nätet: ”Affären blev klar på en vecka.” De flesta oskarshamnare har förmodligen passerat förbi funkishuset med rundeln, mitt emot den stora arenaparkeringen. Så också Matilda och Martin Åkerberg. ”Jag har alltid spanat på det här huset”, säger Matilda.

Barometern-OT den 20 oktober 2021 – här kan du läsa hela reportaget:

Ankorna väcker nyfikenhet hos människor som passerar Ellen Eges hus. ”Många tycker att det är jättekul med mina myskankor och stannar gärna och pratar.”
Ankorna väcker nyfikenhet hos människor som passerar Ellen Eges hus. ”Många tycker att det är jättekul med mina myskankor och stannar gärna och pratar.”Foto: Roger Carlsson

Hon lever torparliv: ”Det här lilla huset är helt perfekt för oss”

Ellen Ege, 37 år, letade bostad och ville komma närmare kärleken. Lösningen blev ett litet rött torp från 1700-talet som ligger mitt inne i centrala Figeholm. ”Jag gillar äldre hus och faktum är att jag gillar att bo litet också”, säger hon.

Barometern-OT den 20 november 2021 – här kan du läsa hela reportaget:

Nicklas Larsson bor i en lägenhet på sjunde våningen i Gripenhuset i centrum.
Nicklas Larsson bor i en lägenhet på sjunde våningen i Gripenhuset i centrum.Foto: Roger Carlsson

Han hittade drömboendet högst upp: ”Man ser mycket härifrån”

Han har testat på flera olika boendeformer med bland annat hus och radhus. Men Nicklas Larsson har nog aldrig trivts så bra som han gör nu – i lägenheten på översta våningen i Gripenhuset på gamla mejeriplan. ”Den hade två saker jag ville ha, balkong och söderläge”, säger han.

Barometern-OT den 18 december 2021 – här kan du läsa hela reportaget:

Lotta Johansson och Magnus Sandell, här med hunden Riff, stormtrivs med livet som lantbrukare. Favoritkossan går under namnet Skönheten.
Lotta Johansson och Magnus Sandell, här med hunden Riff, stormtrivs med livet som lantbrukare. Favoritkossan går under namnet Skönheten.Foto: Roger Carlsson

De lever lantbruksliv i stort hus från 1850: ”Gillar lugnet”

I byn Fallebo utanför Bråbo bor Lotta Johansson och Magnus Sandell i ett stort rött hus från 1850. ”Vi trivs väldigt bra här på landet. Det är lugnt och skönt. Och väldigt vackert”, säger de.

Barometern-OT den 23 december 2021 – här kan du läsa hela reportaget:

23-åringarna Stephanie Eriksson och Philip Elander bor sedan ungefär ett halvår tillbaka i ett 100 kvadratmeter stort hus i Norrby i Oskarshamn.
23-åringarna Stephanie Eriksson och Philip Elander bor sedan ungefär ett halvår tillbaka i ett 100 kvadratmeter stort hus i Norrby i Oskarshamn.Foto: Daniel Svensson

Unga paret: ”Här kan vi se våra framtida barn växa upp”

Annons

Efter att ha varit på 14 husvisningar och förlorat tre budgivningar lyckades Stephanie Eriksson och Philip Elander äntligen bli med hus i somras. ”Vi fastnade för potentialen”, säger de.

Barometern-OT den 14 januari 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Familjen Dolatabadi, mamma Azizeh, pappa Sadegh och barnen Maria, Ermia och Marisa, stortrivs i sitt hus. Saknas på bilden gör Sadeghs brorsdotter Khatera som bor med familjen.
Familjen Dolatabadi, mamma Azizeh, pappa Sadegh och barnen Maria, Ermia och Marisa, stortrivs i sitt hus. Saknas på bilden gör Sadeghs brorsdotter Khatera som bor med familjen.Foto: Daniel Svensson

Saltviksfamiljen: ”Det är vårt drömhus med ett drömläge”

Familjen Dolatabadi letade hus i några år innan de beslutade sig för att bygga ett nytt i stället. Efter ett och ett halvt års planering och totalt fyra år till färdigt hus flyttade de in på alla hjärtans dag 2020. ”Jag trivs vid vattnet och jag känner ett lugn”, säger Azizeh Dolatabadi.

Barometern-OT den 4 februari 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Anette Carlsson bor i det blå höghuset i Kristineberg.
Anette Carlsson bor i det blå höghuset i Kristineberg.Foto: Roger Carlsson

Lugnt läge i höghusen i Kristineberg: ”Trivs jättebra”

Lugnt och behagligt – och nära till allt. Anette Carlsson trivs fint i den rymliga lägenheten på tredje våningen i det blå höghuset i Kristineberg. ”Det här höghuset hade dåligt rykte för många år sedan för att det var stökigt, men det är inget jag har märkt av”, säger hon.

Barometern-OT den 22 februari 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Olivia Fridhed är den fjärde generationen Fridhed som har det snart 140-åriga huset på Pottaskevägen som sitt hem. 2016 tog hon och sambon Johannes Grandin-Svärd över huset.
Olivia Fridhed är den fjärde generationen Fridhed som har det snart 140-åriga huset på Pottaskevägen som sitt hem. 2016 tog hon och sambon Johannes Grandin-Svärd över huset.Foto: Roger Carlsson

Unga husägarna: ”En del är inte så diskreta när de tittar in”

Olivia Fridhed och Johannes Grandin-Svärd bor i ett av Oskarshamns förmodligen mest publika och uttittade hus. ”Man vänjer sig”, säger Olivia. Det numera vita huset, som byggdes redan 1884, ligger på Pottaskevägen, parallellt med Norra Fabriksgatan. 2016 fick Olivia och sambon Johannes möjlighet att ta över huset efter att Olivias mormor och morfar gått bort.

Barometern-OT den 4 mars 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Folkhögskolaeleverna Emma Ekman och Mauritz Nero Simonsson stortrivs med att bo på skolans internat. ”Det är väldigt socialt”, säger Emma.
Folkhögskolaeleverna Emma Ekman och Mauritz Nero Simonsson stortrivs med att bo på skolans internat. ”Det är väldigt socialt”, säger Emma.Foto: Roger Carlsson

”Man får inte föra för mycket ljud efter klockan 22”

De flesta har nog hört talas om att man kan bo på internat men det är förhållandevis få som har gjort det. Emma Ekman och Mauritz Nero Simonsson är två elever på Oskarshamns folkhögskola som gör just det, bor på internat. ”Det är ett bra mellansteg”, säger Emma Ekman.

Barometern-OT den 17 mars 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Här, mitt i byn, trivs Johanna och Fredrik Wenell i det hus som de övertog förra året efter Johannas föräldrar. Därmed är hon femte generationen som bor i huset.
Här, mitt i byn, trivs Johanna och Fredrik Wenell i det hus som de övertog förra året efter Johannas föräldrar. Därmed är hon femte generationen som bor i huset.Foto: Per Edwardsson

Femte generationen att förvalta gårdshuset i idylliska Klintemåla

Annons

Johanna och Fredrik Wenell har nästan alltid varit storstadsbor. Både i och utanför Sverige. Men längtan till ett liv på landet har vuxit sig allt starkare. Nu har de hittat hem. Till den drömlika släktgården i Klintemåla. ”Jag känner en enorm tacksamhet”, säger Johanna.

Barometern-OT den 26 mars 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

38-åriga Emma Bengtson bor tillsammans med dottern Stella, fyra år, i en bostadsrätt i stadsdelen Norrtorn i Oskarshamn. ”Ofta får vi sällskap av andra barn i området”, säger Emma.
38-åriga Emma Bengtson bor tillsammans med dottern Stella, fyra år, i en bostadsrätt i stadsdelen Norrtorn i Oskarshamn. ”Ofta får vi sällskap av andra barn i området”, säger Emma.Foto: Roger Carlsson

Emma och Stella har slagit sig till ro i trivsamma Norrtorn

Emma Bengtson, 38, har flyttat 27 gånger i sitt liv. Nu har hon hittat hem – i en bostadsrätt i Norrtorn. ”Här ska vi bo, Stella och jag. Jag har gjort mitt i flyttbranschen”, säger Emma och skrattar.

Barometern-OT den 9 april 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Johan Sandsten och Sara Weberbauer, med sonen Lucas i famnen, trivs bra på sin gård på landet. ”Det är lugnt och skönt”, säger Sara.
Johan Sandsten och Sara Weberbauer, med sonen Lucas i famnen, trivs bra på sin gård på landet. ”Det är lugnt och skönt”, säger Sara.Foto: Daniel Svensson

Sara, 24, och Johan, 26, valde bort stadslivet för landet

Efter att Sara Weberbauer, 24, och Johan Sandsten, 26, träffats bodde de ett par år i hus i Gröndal i Oskarshamn. Men längtan till landet och lugnet tog dem, till slut, till ett renoveringsobjekt i Systertorp/Sörvik, strax utanför Kristdala. ”Nu ska vi inte flytta fler gånger”, säger Johan Sandsten.

Barometern-OT den 22 april 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Mörtfors är en sommaridyll för många. Men familjen Karlsson, med pappa Axel, mamma Amanda och sönerna Hjalmar och Herman samt hunden Falcon, bor och trivs året runt. ”Här har jag kommit hem”, säger Amanda.
Mörtfors är en sommaridyll för många. Men familjen Karlsson, med pappa Axel, mamma Amanda och sönerna Hjalmar och Herman samt hunden Falcon, bor och trivs året runt. ”Här har jag kommit hem”, säger Amanda.Foto: Daniel Svensson

Amanda och Axel älskar att bo i Mörtfors: ”Det är gemytligt”

På sommaren bor ett drygt hundratal personer i natursköna Mörtfors. På vintern halveras boendestatistiken. Några som dock bor året runt är Amanda Karlsson, 29, och Axel Karlsson, 30. ”Alla känner alla”, säger Amanda Karlsson.

Barometern-OT den 6 maj 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Oscar Alvin och Mimmi Blom trivs utmärkt i lägenheten i Påskallaviks herrgård.
Oscar Alvin och Mimmi Blom trivs utmärkt i lägenheten i Påskallaviks herrgård.Foto: Karin Lagerström

Paret lämnade storstan – hittade lugnet i Påskallaviks herrgård

Oscar Alvin och Mimmi Blom lämnade citylivet i Linköping för en betydligt lugnare tillvaro i Påskallavik. Paret hyr nu en etagelägenhet med havsutsikt i det lilla kustsamhället. ”Här har vi funnit ro”, säger Oskar Alvin.

Barometern-OT den 13 maj 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Familjen Karlsson trivs hemma i Gröndal.
Familjen Karlsson trivs hemma i Gröndal.Foto: Oscar Olsson

Stark gemenskap i Tomtebo: ”Som att bo i ett kollektiv”

Annons

I Tomtebo i Oskarshamn är grannsämjan god. Här står dörren på glänt för ett besök. ”Det känns som att man är släkt”, säger Cajsa Karlsson när hon beskriver relationen mellan grannarna.

Barometern-OT den 6 augusti 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Sven-Göran Bergh och hans  pappa Göran framför den gamla lotsstationen i Kråkelund som genomgått en omfattande renovering sedan Sven-Göran tog över huset 2003.
Sven-Göran Bergh och hans pappa Göran framför den gamla lotsstationen i Kråkelund som genomgått en omfattande renovering sedan Sven-Göran tog över huset 2003.Foto: Roger Carlsson

180 år gammal lotsstation byggs om till unikt fritidshus

19 år har gått sedan Sven-Göran Bergh köpte den gamla lotsstationen i Kråkelund. Allt sedan dess har han från och till jobbat med att renovera och inreda byggnaden. ”Det tar sin tid innan allt blir klart och jag har inte satt någon deadline”, säger han och skrattar.

Barometern-OT den 25 augusti 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Efter ett års hårt arbete står äntligen Robin och Josefinas gård Smedjan 1 i Djurhultsmåla klar.
Efter ett års hårt arbete står äntligen Robin och Josefinas gård Smedjan 1 i Djurhultsmåla klar.Foto: Roger Carlsson

Tajmad flytt till klockrent hus för blivande barnfamilj

För en månad sedan stod drömhuset klart och Josefina och Robin Nelson kunde äntligen flytta in i 172 kvadratmeter välplanerade rum. Om bara några veckor kommer familjens första bebis. ”Vi skulle ha flyttat in i maj, men allt drog ut lite på tiden så vi visste inte om vi skulle hinna innan förlossningen. Men nu känns allt väldigt bra.”

Barometern-OT den 30 september 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Peter och Mia Berkeskär stortrivs i lägenheten i Havslättshöjden, bäst gillar de havsutsikten.
Peter och Mia Berkeskär stortrivs i lägenheten i Havslättshöjden, bäst gillar de havsutsikten.Foto: Karin Lagerström

Paret Berkeskär har hittat hem i nybyggda Havslättshöjden

Närheten till havet och att allt är helt nytt. Det var vad som fick Peter och Mia Berkeskär att fastna för Havslättshöjden. Nu bor de i en rymlig fyra på andra våningen. ”Det blev ännu bättre än vi trodde”, säger de.

Barometern-OT den 18 november 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Fredrik och Emmeli Winter har inte bara havet som granne. På tomten ligger också ett högt berg som gränsar mot skogen. ”Vi har haft våra odlingar här i sommar men det gör vi inte om, det har varit ett tufft jobb att vattna”, skrattar paret.
Fredrik och Emmeli Winter har inte bara havet som granne. På tomten ligger också ett högt berg som gränsar mot skogen. ”Vi har haft våra odlingar här i sommar men det gör vi inte om, det har varit ett tufft jobb att vattna”, skrattar paret.Foto: Roger Carlsson

Fredrik tar båten till jobbet från drömhuset: ”Tar tio minuter”

Paret Fredrik och Emmeli Winter i Flivik bor i ett rött hus med snickarglädje, omgivna av berg, hav och flera stenbrott. ”Vi trivs fantastiskt bra. Det känns som att vi har hittat hem.”

Barometern-OT den 16 december 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Carl Jonasson och Linn Svensson hittade drömhuset i Gröndal – men det har varit en lång väg att få i ordning alla rum som de vill ha dem.
Carl Jonasson och Linn Svensson hittade drömhuset i Gröndal – men det har varit en lång väg att få i ordning alla rum som de vill ha dem.Foto: Roger Carlsson

Linn, 29, och Carl, 28, bor i hus byggt 1916 – nära hav och stad

Annons

På fem år har Linn Svensson, 29, och Carl Jonasson, 28, förvandlat sekelskifteshuset i Gröndal till ett stilrent hem med en trivsam blandning av gammal och nytt. ”Nu känner vi oss jättenöjda. Men det har funnits stunder när vi funderat på vad vi har gett oss in på.”

Barometern-OT den 31 december 2022 – här kan du läsa hela reportaget:

Det första Therese Larsson gjorde efter flytten var att skaffa tuppar till sina höns, här med hönan Agda. Det är inte alla som har ett sovrum på 85 kvadrat – men det har Therese och Johan Larsson i Applerum.
Det första Therese Larsson gjorde efter flytten var att skaffa tuppar till sina höns, här med hönan Agda. Det är inte alla som har ett sovrum på 85 kvadrat – men det har Therese och Johan Larsson i Applerum.Foto: Roger Carlsson

Drömmen om att bo på landet slog in efter många år i stan

Det är inte alla som får provbo en villa innan de ska köpa den. Men för Johan och Therese Larsson blev det en bra lösning när huset i Applerums kvarn dök upp som ett alternativ. ”Jag vill bo på landet men Johan är mer tveksam. Så nu prövar vi ett år”, säger Therese.

Barometern-OT den 13 januari 2023 – här kan du läsa hela reportaget:

I ett stort 70-talshus i Kolberga bor Henric och Malin Södergren. Upp till huset löper en lång trappa.
I ett stort 70-talshus i Kolberga bor Henric och Malin Södergren. Upp till huset löper en lång trappa.Foto: Roger Carlsson

Sjätte gången gillt – par har hittat hem i hus på hög höjd

Sex hus på 14 år har det hunnit bli för paret Malin och Henric Södergren. Men den nuvarande villan i Kolberga lämnar de inte i första taget. ”Här trivs vi fantastiskt bra”, säger de.

Barometern-OT den 3 mars 2023 – här kan du läsa hela reportaget:

Lina och Lino Borg bor sedan 2015 med barnen Vira och Siri i ett av fyra likadana funkishus i Kolberga.
Lina och Lino Borg bor sedan 2015 med barnen Vira och Siri i ett av fyra likadana funkishus i Kolberga.Foto: Roger Carlsson

Familjen Borg stortrivs i ”bananlådan” på Solhemsvägen

”Kartonger” eller ”bananlådor” på rad. De tidstypiska 1960-talshusen på Solhemsvägen drar blickarna till sig med sina pelare och strama tegelfasader. Familjen Borg stortrivs i huset där de bott sedan 2015.

Barometern-OT den 10 mars 2023 – här kan du läsa hela reportaget:

Den fina 40-talsvillan i Gröndal köpte Rebecca Kettelhoit Bergqvist och Jonathan Bergqvist Kettelhoit för två år sedan. För åtta veckor sedan utökades familjen så nu är det tre som bor här.
Den fina 40-talsvillan i Gröndal köpte Rebecca Kettelhoit Bergqvist och Jonathan Bergqvist Kettelhoit för två år sedan. För åtta veckor sedan utökades familjen så nu är det tre som bor här.Foto: Roger Carlsson

Rebecca, 30, och Jonathan, 29, flyttade in i släkthuset

Som liten tillbringade Rebecca Kettelhoit Bergqvist mycket tid hemma hos mormor och morfar i Gröndal. Nu bor hon och maken Jonathan i 40-talsvillan. ”Jag växte i princip upp i det här huset, så det känns extra fint att jag får göra det till mitt nu.”

Barometern-OT den 14 april 2023 – här kan du läsa hela reportaget:

Ulf och Kerstin Hörngren på väg till badbryggan med barnbarnen Elmer, Melker och Vera.
Ulf och Kerstin Hörngren på väg till badbryggan med barnbarnen Elmer, Melker och Vera.Foto: Carl-Olof Zimmerman

De hittade gemenskap på mark där pool och staket är bannlysta

Annons

I Koviksnäs finns det varken pooler eller staket. Eller turister för den delen. Här är det lugnet som råder, och en gemenskap byggd på oskrivna regler. Drygt två kilometer in i skogen. Inomskärs och avskärmat, med fordonstrafik förbjuden för icke behöriga. Här har Ulf och Kerstin Hörngren hittat lugnet.

Barometern-OT den 29 juli 2023 – här kan du läsa hela reportaget:

Sedan 30 år tillbaka driver 80-åriga Elisabet Billingskog Wiström pensionat på ön.
Sedan 30 år tillbaka driver 80-åriga Elisabet Billingskog Wiström pensionat på ön.Foto: Carl-Olof Zimmerman

Elisabet – Örös enda åretruntboende: ”Helt naturligt för mig”

Det gäller att ha tur. Annars kan man inte leva. Det säger Elisabet Billingskog Wiström, 80, Örös enda åretruntboende, som vägrar vara rädd. Hur många gånger vi än frågar. Sedan 30 år tillbaka driver hon pensionat på Örö. Sedan 20 år bor hon där permanent, längst ut i skärgården.

Barometern-OT den 11 augusti 2023 – här kan du läsa hela reportaget:

2016 träffade Emil Ivansson och Sanna Segergren genom gemensamma vänner. För drygt två år sedan föddes dottern Thilde och nu bor familjen i en sommarstuga på Stångehamn.
2016 träffade Emil Ivansson och Sanna Segergren genom gemensamma vänner. För drygt två år sedan föddes dottern Thilde och nu bor familjen i en sommarstuga på Stångehamn.Foto: Roger Carlsson

Liten sommarstuga blev oväntad fullträff för barnfamilj

I väntan på drömhuset köpte Sanna Segergren, 28, och Emil Ivansson, 29, en liten stuga på Stångehamn. Nu trivs de så bra att de förmodligen stannar kvar: ”Stångehamn är fantastiskt. Nära till natur och bad och vi har dessutom underbara grannar.”

Barometern-OT den 18 augusti 2023 – här kan du läsa hela reportaget:

Mikael Greis och Anita Axesol Greis stortrivs i korsvirkeshuset mitt emot Gotlandsterminalen i Oskarshamn.
Mikael Greis och Anita Axesol Greis stortrivs i korsvirkeshuset mitt emot Gotlandsterminalen i Oskarshamn.Foto: Roger Carlsson

De vårdar sitt korsvirkeshus: ”Vi känner ett stort ansvar”

Gammal stil på utsidan – toppmodernt på insidan. Anita Axesol Greis och Mikael Greis stortrivs i det röda korsvirkeshuset på Verkstadsgatan i Oskarshamn. ”Vi känner ett stort ansvar att bo här”, säger hon.

Barometern-OT den 6 oktober 2023 – här kan du läsa hela reportaget:

Familjen Olesen som består av Emil och Sofia samt sonen Neo stortrivs i huset i Bockara som de renoverat själva.
Familjen Olesen som består av Emil och Sofia samt sonen Neo stortrivs i huset i Bockara som de renoverat själva.Foto: Roger Carlsson

Familjen hittade hem i Bockara: ”Här känner man sig så välkommen”

Emil och Sofia Olesen hade just byggt ett hus där de planerade att bo, men de tyckte att det nya hemmet saknade själ. Så när ett hus de haft ögonen på ett tag blev till salu slog de till Tre år senare är de i stort sett färdiga med renoveringen av 1930-talsvillan och familjen ångrar inte flytten till Bockara.

Barometern-OT den 27 oktober 2023 – här kan du läsa hela reportaget:

Erik Johansson och Wilma Henriksson, med barnen Linnéa och Gunnar, ser sig bli gamla i huset. ”Det är avkopplande och trivsamt och grannarna är bra”, säger Wilma.
Erik Johansson och Wilma Henriksson, med barnen Linnéa och Gunnar, ser sig bli gamla i huset. ”Det är avkopplande och trivsamt och grannarna är bra”, säger Wilma.Foto: Daniel Svensson

Det började med en traktordejt – nu bor de i sitt drömhus

Annons

De hade träffats tidigare genom bekanta. Men det kanske var först efter en flera timmar lång traktordejt de började fatta tycke för varandra. I dag, några år senare, har Wilma Henriksson, 26, och Erik Johansson, 30, två barn tillsammans och de har precis byggt ut sitt hus, som ligger vid Skirens badplats.

Barometern-OT den 4 januari 2024 – här kan du läsa hela reportaget:

Jan BrunbySkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons