Annons

Så här blir nya Kråkan

Bygglovet för huset där nya Pub Kråkan ska inrymmas har nu lämnats in till Oskarshamns kommun. I ansökan ingår en byggnad som förutom pub ska inrymma fem lägenheter och en frisersalong.
Oskarshamn • Publicerad 2 oktober 2018
Så här är det tänkt att det nya huset ska se ut där utöver en pub, fem lägenheter och en frisersalong ska inrymmas.
Så här är det tänkt att det nya huset ska se ut där utöver en pub, fem lägenheter och en frisersalong ska inrymmas.

Håkan Olsson vid fastighetsbolaget Fastokraten uppger att han känner lättnad över att bygglovsansökan är klar och att den nu kan börja behandlas.

– Det har varit en lång process där vi haft väldigt mycket att förhålla oss till och rätta oss efter. Fastigheten har till exempel en egen detaljplan som är starkt reglerad, med allt vad det innebär. Det har även varit mycket att tänka på när det gäller bestämmelser för allt från ventilation till tillgänglighet, säger Håkan Olsson.

Så här ser det ut nu där Kråkan låg fram till branden i somras. Nu planeras för en nybyggnation på tomten.
Så här ser det ut nu där Kråkan låg fram till branden i somras. Nu planeras för en nybyggnation på tomten.Foto: Jan Brunby
Annons

Skisserna som tagits fram i underlaget för bygglovsansökan visar byggnaden som ska ersätta den som förstördes i en brand den 30 juni år. En skillnad jämfört med den gamla är att den nya byggnaden blir något högre. Det hänger samman med de krav som ställs på ventilationsutrymmena storlek.

Fasaden som får en ljusgul färg kommer uppföras i antingen trä eller betongelement. Byggnadens tak får en grön färg som påminner mycket om färgsättningen på det gamla taket.

– Pubdelen blir lik den gamla, framförallt exteriört. Men även invändigt kommer publiken att känna igen sig. Baren får till exempel samma placering som tidigare. En annan fördel för gästerna är att vi utökar från två till tre toaletter, säger Håkan Olsson som betonar att det samtidigt blir förbättringar för personalen.

Det var på kvällen den 30 juni som det började brinna i puben. Morgonen efter stod det klart att byggnaden inte gick att rädda.
Det var på kvällen den 30 juni som det började brinna i puben. Morgonen efter stod det klart att byggnaden inte gick att rädda.Foto: DANIEL SVENSSON

– De trappavsatser som fanns tidigare försvinner och det blir flera arbetsmiljömässiga förbättringar. I utformningen av köket och personalutrymmena har också pubens ägare varit mycket delaktiga, säger han.

I och med att bygglovshandlingarna lämnats in inleds nu en process som ska leda fram till ett bygglov. Samtidigt som det sker börjar Fastokraten planera för den upphandling som nu ska ske av nybygget.

– Vi får se hur lång tid det här kan ta. Jag vill inte binda mig vid att säga när det kan bli en byggstart, men vårt mål är att det ska kunna ske så fort som möjligt, säger Håkan Olsson.

Johan WinsellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons