Annons

Ruskväder satte stopp för kortege

Luciakortegen blev en besvikelse för Oskarshamns lucia och hennes tärnor. Men ceremonin i Oskarshamns kyrka glömmer de inte i första taget.
Oskarshamn • Publicerad 15 december 2003
Alla som var med i kyrkan fick chansen att se och höra Oskarshamns lucia 2003, Alexandra Simonsson, på nära håll. 
FOTO: PER HAMMENVIK
Alla som var med i kyrkan fick chansen att se och höra Oskarshamns lucia 2003, Alexandra Simonsson, på nära håll. FOTO: PER HAMMENVIKFoto: 

- Vi är jättebesvikna att det inte blev någon riktig kortege, berättade lucian själv, Alexandra Simonsson, minuterna före kröningsceremonin.

Trots lördagens ruskväder hade flickorna sett fram emot kortegen genom Oskarshamn med häst och vagn. Men fjordhästföreningen backade ur några timmar innan kortegen med förklaringen att man inte vågade ge sig ut med hästtransportvagnar i ruskvädret. Nu blev det att åka minibuss med öppen dörr i stället. Men de andra delarna i kortegen brydde sig inte om vädret. Både polis och brukshundklubb var med.

Annons

Inne i Oskarshamns kyrka var det som vanligt mycket folk. Många ville vara med och se 2003 års lucia i Oskarshamn, Alexandra Simonsson, krönas av pastorsadjunkt Marie Nilsson.

- Än i dag är lucias budskap en uppmaning till oss att verka för ljusets krafter och inte låta de mörka krafterna ta över, sade Marie Nilsson vid kröningen.

Lucialegenden lästes. Oskarshamns lucia och hennes tärnor sjöng och läste dikter. Kollekt togs upp till kvinnojouren.

Avslutningen av ceremonin blev lite annorlunda än tidigare. Luciaföljet valde att stanna i kyrkoentrén och sjunga för alla passerande besökare. Luciasången blev ovanligt lång...

Efter kröningen var det en trött men glad lucia som lämnade kyrkan.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons