Annons

Rekordmånga sökande till utbildning

Det råder bråda dagar på Nova högskolecentrum. Fönster putsas, nya gardiner ska upp. Om några veckor kommer studenterna. Och de blir många fler än någonsin tidigare.
Oskarshamn • Publicerad 9 augusti 2005
Utbildningssamordnarna, Christine Ström och Ellinor Adler har fullt upp med att fixa det sista innan alla studenter kommer. Över 400 personer kommer att studera vid Nova till hösten. FOTO: DANIEL SVENSSONFoto: 

OSKARSHAMN

Nova får en ökning på över 60 studenter till hösten. Att ökningen är så stor beror till viss del på att två nya utbildningar startas. Det är högskoleutbildningarna Socialt arbete och Musikproduktionsprogrammet.

Annons

- Så här stor start med många nya studenter har vi aldrig haft tidigare, säger Christine Ström, utbildningssamordnare.

- Vi är glada över att högskolan i Kalmar dessutom fick examensrätt för utbildningen socialt arbete. När man är färdig med sina 140 poäng blir man alltså socionom, även om man läser här i Oskarshamn. Det höjer statusen på utbildningen markant.

Förutom de nya utbildningarna, tar även Nova till höstterminen in nya kullar studenter på lärarutbildningen, sjuksköterskeprogrammet och innovativ produktionsutveckling.

- Det är inte varje år som vi har intag till alla utbildningar. Det beror mycket på efterfrågan. För oss är det kvaliteten, inte kvantiteten som gäller, säger Ellinor Adler, även hon utbildningssamordnare.

Egen målgrupp

Sedan Nova startade sin verksamhet för sju år sedan har utvecklingen gått mot att man syr ihop helt egna utbildningar som dessutom har en unik ställning i landet.

- Utbildningen till socialförsäkringsvägledare är vi ensamma om. Vi har haft sökande från alla Sveriges län. Det har varit så stort intresse för den, att Nova nu startar en likadan utbildning även i Gävle, säger Christine Ström.

Både Ellinor Adler och Christine Ström menar att Nova hittar en målgrupp studenter som inte söker sig till högskolan.

- Till exempel, lärarutbildningen, som har sin inriktning mot naturvetenskap och barn, har dragit till sig många fler sökande hit än till högskolan.

Täta kontakter

Annons

- Många har tittat på vårt upplägg och tycker om den pedagogiska form som vi arbetar efter. Flexibelt lärande är vår ledstjärna. Vi använder olika tekniska hjälpmedel och har täta kontakter med lärare som kommer hit när det är dags för deras kurs. Meningen är att våra studenter ska slippa resa så mycket som möjligt, säger Christine Ström.

Bland annat har man flera studenter som kommer från traditionella studieorter som Göteborg och Lund, just för att de vill studera på en mindre ort. Dessutom tycker de att utbildningarnas upplägg är bra. Det måste vara bevis för att Nova verkar ha hittat rätt i utbildningsdjungeln när studenter kommer från Lund till Oskarshamn och inte tvärtom.

MARIA MORSING

maria.moringa@oskarshamnstidningen.se

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons