Annons

Projekt ska hålla hemslöjden vid liv

Är den urgamla hemslöjden på väg att glömmas bort? Många befarar detta. Därför startar nästa sommar ett projekt som fått namnet Slöjdcirkus.
Oskarshamn • Publicerad 1 december 2003
Textilläraren Tone Ougaard är projektledare för länsprojektet Grogrund för slöjdcirkus som är ett förprojekt till det riksomfattande Slöjdcirkus.
FOTO: OLLE NILSSON
Textilläraren Tone Ougaard är projektledare för länsprojektet Grogrund för slöjdcirkus som är ett förprojekt till det riksomfattande Slöjdcirkus. FOTO: OLLE NILSSONFoto: 

- Det är ett rikstäckande projekt som kommer att turnera landet runt under två år, berättar Tone Ougaard, textillärare och projektledare i Kalmar län.

Som en förberedelse för Slöjdcirkus, som får premiär på Nääs slott i Västergötland i maj nästa år, genomförs i Kalmar län ett lokalt projekt som fått namnet Grogrund för slöjdcirkus. Från varje kommun utbildas två handledare, en för så kallad mjuk slöjd, textil, och en för hård slöjd, trä och metall.

Annons

Barn får prova på

Dessa handledare kommer att starta grupper i respektive kommun där barn får prova på och lära sig olika tekniker. Det blir fem till sju träffar under en termin.

- Det finns ju risk att de gamla teknikerna glöms bort om inte de som är barn i dag får lära sig dessa, befarar Tone Ougaard.

På lördagen var de 24 lokala handledarna samlade på folkhögskolan i Oskarshamn för att under ledning av den kända textilkonstnären Anna Sjons Nilsson från Falun och hemslöjdskonsulenten Gunnar Jeppson från Mörrum planera arbetet i de olika kommungrupperna och få lite inspiration.

Även teater och musik

Slöjdcirkus är ett tvärkulturellt projekt som vänder sig till barn mellan sju och 14 år och till vuxna runt barnen. Förutom slöjd innehåller projektet även teater och musik.

I det tält man turnerar med finns olika verkstäder med verktyg, redskap och föremål. Där blir barnen själva verkstadsarbetare och får handledning av fyra så kallade slöjdutvecklare.

Skådespelare och musiker välkomna barnen och de får lyssna till berättelser och titta i olika lådor. Syftet är att väcka barnens intresse för urgammal slöjd och att själva skapa något med sina händer.

- Vi vill locka fram barnens fantasi och kreativitet.

Projektet är ett samarbete mellan Nämnden för hemslöjdsfrågor, Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund och Studieförbundet vuxenskolan.

Leif Lundqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons