Annons

Premiärnerver i Ishult

Om två veckor är det åter revydags i Ishult. För 18:e året i rad kommer Bengt Andersson och hans gäng att skämta med en del av det som hände förra året. Bland annat handlar ett nummer om kampen för Fridhemsskolan.
Oskarshamn • Publicerad 27 januari 2003
Emma Dolk hjälper Ulla Svensson, som varit med i  revygänget i 14 år och tillhör veteranerna, att prova kläder.  Kläderna hittar man hemma i garderober och på vindar.  FOTO: ROGER CARLSSON
Emma Dolk hjälper Ulla Svensson, som varit med i revygänget i 14 år och tillhör veteranerna, att prova kläder. Kläderna hittar man hemma i garderober och på vindar. FOTO: ROGER CARLSSONFoto: 

- Vi brukar inte ha med så många lokala inslag eftersom Ishult ligger mellan fyra olika kommuner, förklarar Bengt Andersson.

I flera nummer raljerar man dock över olika händelser på riksplanet. Integrationsminister Jan O Karlsson är ju efter sina affärer förstås en tacksam måltavla för elaka revyförfattare. Ett nummer i den två timmar långa föreställningen, kaffepaus inkluderad, handlar om Uppdrag Gransknings smygfilmning vid valstugorna och ett annat om krisen på BB i Kalmar då babymössorna tog slut och man i stället använde byxor som mössor åt de nyfödda.

Annons

- Vi har också en del nummer som inte direkt anspelar på några aktuella händelser, berättar Bengt Andersson, som skrivit revynumren själv. På känt revymanér har han också lånat välkända melodier som han satt egna sångtexter till.

Revyorkester

Med premiär den 7 februari blir det åtta föreställningar i samlingslokalen i Sjövik. Revyn har fått namnet En skruv lös.

- Vi är alla lite galna, förklarar Ishults revypappa som förutom att han skriver texter, regisserar och agerar på scen, även utgör revyorkester tillsammans med Tommy Jonsson. Bengt Andersson spelar dragspel och Tommy Jonsson gitarr.

Alla gör allt

Totalt är det nio medlemmar i ensemblen. Alla hjälps åt med alla uppgifter. De agerar på scenen, jobbar som scenarbetare, fixar ljud och ljus, ordnar kläder och annat som hör till.

Yngst i gänget är 18-åriga Emma Dolk, som är med och revyar för tredje året i rad. Hon gillar verkligen att spela teater och sjunga.

- Vi har mycket roligt tillsammans, säger hon och poserar glatt tillsammans med Bengt Andersson, som är 67 år och äldst i gänget.

- Det är är ju också bra avkoppling från skolarbetet, tycker Emma Dolk som går tredje året på Oscarsgymnasiet.

Bjuder på sig själv

Annons

Flera i ensemblen har varit med i många år. Ulla Svensson, syster till Bengt Andersson, har spelat revy i Ishult i 14 år.

- Det är lika roligt i dag som när jag första gången kom med, berättar hon.

- Men ju äldre man blir ju svårare är det att komma ihåg replikerna och sångtexterna.

Nu bryr sig Ulla Svensson inte så mycket om hon kommer av sig.

- Publiken tycker det är roligt och medverkar man som revyartist får man ju bjuda lite på sig själv.

Repetitionerna inför årets revy har pågått sedan oktober. Första tiden träffades man inte så ofta. Men allteftersom premiären närmat sig har repetitionerna blivit fler.

Nu träffas ensemblen två gånger i veckan.

Premiär blir det fredagen 7 februari. Att tippa att det blir fullsatt i IK Tunas Södras samlingslokal är inte särskilt djärvt. Invånarna i Ishult går förmodligen man ur huse. Men det kommer publik även från många andra håll, i första hand från Oskarshamn och Kristdala.

20-årsjubileum

Revyerna ger också en bra slant till IK Tuna Södras kassa. De senaste åren har nettot rört sig om cirka 80 000-100 000 kronor.

Annons

- Så mycket pengar är nog svårt att få ihop på annat sätt, tror Bengt Andersson, som inte har några planer på att sluta skriva texter till och agera i Ishultsrevyn.

Det blir åtminstone ytterligare två år för Bengt.

- Jag siktar på 20-årsjubileum.

Leif Lundqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons