Annons

Premiär för OT:s valpodd: ”Hälften politiskt samtal, hälften personporträtt”

Åtta partier, åtta lokala toppolitiker, åtta podcastavsnitt.
Nu lanserar OT ”CG möter makten – OT:s valpodd”. Ett avsnitt om dagen i åtta dagar.
– Min utgångspunkt är att det till hälften ska vara en podd om politik, till hälften ett personporträtt. Jag vill ge röst, själ och hjärta till de där namnen som flimrar förbi i tidningen, säger Christian Gustafsson.
Oskarshamn • Publicerad 26 augusti 2022 • Uppdaterad 31 augusti 2022
I podcasten ”CG möter makten – OT:s valpodd” möter Christian Gustafsson åtta lokala toppolitiker inför det lokala valet i Oskarshamn.
I podcasten ”CG möter makten – OT:s valpodd” möter Christian Gustafsson åtta lokala toppolitiker inför det lokala valet i Oskarshamn.Foto: Roger Carlsson

Lyssna på första avsnittet (klicka på följ om ni vill följa podden):

Här saknas innehåll

Podcasten “CG möter makten – OT:s valpodd” har premiär på måndag, den 29 augusti. Först ut är omtalade Mathias Karlsson, politikprofilen som hoppade av Liberalerna och startade nya partiet Kustlandspartiet.

Därefter publiceras ett avsnitt om dagen.

Annons

– Vi går i storleksordning. Från minsta parti till största parti.

Samtliga åtta avsnitt har spelats in i poddstudion på OT:s centralredaktion på Köpmangatan.

Hur föddes idén till en valpodd?

– Egentligen föddes den för fyra år sedan, strax före förra valet. Jag var utsänd att skriva om en valdebatt på Hotell Post. Alla åtta partierna var där, debatten var spänstig, påhoppen sylvassa. Men det fanns ett problem. Debatten spelades inte in, den sändes inte. Publiken bestod till 95 procent av partikollegor. Det var alltså en debatt för döva öron. Då kände jag: nästa val vill jag ge politikerna en plattform, så att de inte bara står och försöker övertyga varandra, säger Christian Gustafsson och utvecklar.

– Min infallsvinkel och utgångspunkt till podden har varit att det till hälften ska vara en podd om politik, till hälften ett personporträtt. Jag vill ge röst, själ och hjärta till de där namnen som dagligen flimrar förbi i tidningen och bara är just ett namn för läsarna. Den lokala politiken har ju inte samma möjlighet att nå ut som den på nationell nivå.

Var det något som överraskade på dig under intervjuerna med politikerna?

– Jag konstaterar: podcastformatet var ett bra drag. Politikerna skärpte till sig framför mikrofonen, blev lite våghalsigare och pratade kanske på ett annat sätt än de gör annars, de öppnade upp sig. Vi får exempelvis veta allt om när Ingemar Lennartsson kom sist i Femdagars, om Mattias Bäckström Johanssons relation till Jimmie Åkesson och hur det är att vara barnbarnsbarn till Be-Ge-grundaren Bror Göthe Persson, vilket Lucas Lodge är.

– Ett annat ögonblick som etsat sig fast är när Liberalernas Johanna Wyckman, som lever öppet som HBTQ-person, öppnade upp och berättade hur det var att växa upp utan att ha kommit ut i en småstad som Oskarshamn. Det var starkt.

Bjöds det på några tunga politiska utspel?

– En hel del. Både vassa nålstick och nackslag, som sig bör, och mer konkreta utspel. Bland annat öppnade Andreas Erlandsson (S) för första gången upp för hur den nya arenan skulle kunna finansieras. Och Lucas Lodge (M) bjöd på ett sylvasst och konkret besked till ett tänkbart samarbetsparti. Han drämmer igen en dörr, kan man säga.

Annons

Vem var bäst?

– Jag tänker inte recensera. Alla var bra på sitt sätt. Jag tror och hoppas att det blev både lite givande och lite underhållande.

Fakta

CG möter makten – OT:s valpodd

• Inför det lokala valet i Oskarshamn hälsar åtta toppkandidater – en från varje parti – på hos Christian Gustafsson i poddstudion på Köpmangatan.

• Ett avsnitt om dagen från måndagen den 29 augusti. Varje dag bjuds också en teaserartikel i tidningen.

• Det blir personliga möten där kandidaterna svarar på frågor om allt från vallöften, LOV och arenafrågan till politiska förebilder, sina egna karriärer och vilken artist de vill se på Latitud 57.

• Därtill har fem lokala profiler – Ulrika Wirstam, Sjöfartshotellet och Seglarhyllan, Sofie Gunnarsson, Placebrander, Simon Nord, Pride Oskarshamn, Martin Åkerberg, IK Oskarshamn och Christian Åberg, Brädholmen Event/Latitud 57 – fått ställa varsin fråga till politikerna.

• Poddarna kommer att finnas på OT.se (tv-rutan här ovan) och där poddar finns. Det vill säga på Spotify och i de vanligaste poddapparna. Sök på: CG möter makten.

Exempel på var du hittar podden:

Spotify: https://open.spotify.com/show/3D996JXNGIQeqMGQpHXskg?si=47ce9f6357d04531

Libsyn: https://sites.libsyn.com/432066/2022

Hittapodd: https://hittapodd.se/podd/cg-moter-makten

Fakta

Då publiceras poddavsnitten

Måndag 29 augusti: Kustlandspartiet, Mathias Karlsson

Tisdag 30 augusti: Centerpartiet, Magnus Larsson

Onsdag 31 augusti: Kristdemokraterna, Ingemar Lennartsson

Torsdag 1 september: Vänsterpartiet, Lena Granath

Fredag 2 september: Liberalerna, Johanna Wyckman

Lördag 3 september: Moderaterna, Lucas Lodge

Måndag 4 september: Sverigedemokraterna, Mattias Bäckström Johansson

Tisdag 5 september: Socialdemokraterna, Andreas Erlandsson

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons