Annons

Präst gör sig redo för första julen i predikstolen

Det blir inte mycket sömn och vila under julen för Marie Nilsson.
- Men som präst är det ju naturligt att man tjänstgör vid helgerna. Och det känns bra att kunna få förmedla budskapet om det stora mysteriet när Gud blev människa
Oskarshamn • Publicerad 24 december 2003
För snart ett år sedan prästvigdes Marie Nilsson. Nu förbereder hon sig för att för första gången som präst tjänstgöra under julhelgen.
Foto: ROGER CARLSSON
För snart ett år sedan prästvigdes Marie Nilsson. Nu förbereder hon sig för att för första gången som präst tjänstgöra under julhelgen. Foto: ROGER CARLSSONFoto: 

I januari i år prästvigdes Marie Nilsson och i snart ett år har hon tjänstgjort som pastorsadjunkt i Oskarshamns församling. Men den här julen blir hennes första som präst.

Hon medverkar vid julnattsmässan i Oskarshamns kyrka på julaftonskvällen tillsammans med församlingens övriga tre präster och leder också julottan några timmar senare.

Annons

- Det lär knappast bli mycket sömn den natten. Även om jag i förväg förbereder mig en del och diskuterar praktiska detaljer med medarbetarna i gudstjänsten, organist och kyrkvärdar vill jag ändå vara i kyrkan på juldagsmorgonen minst en timme innan gudstjänsten tar sin början.

- Jag vill gärna ha tid även för inre förberedelse.

Förväntan

Marie Nilsson berättar att hon några dagar innan gudstjänsten samlar ihop sig och skriver predikan. Predikan tar lite olika lång tid att skriva. Ibland går det på ett par timmar, ibland lite längre tid.

- Den givna predikotexten och temat för gudstjänsten är ett stöd. Men innehållet i predikan präglas också av mina egna upplevelser och olika händelser som inträffat.

Ingen uppoffring

För Marie Nilsson tar förberedelserna sin början i advent.

Under advent bygger man upp en förväntan inför julen med det stora mysteriet att Gud blev människa.

Hon ser det inte som någon uppoffring att arbeta i jul. Det hör ju till yrket.

- Jag ser det som ett privelegium att få medverka vid julens gudstjänster och förmedla det glada och 2 000 år gamla budskapet om Jesu födelse.

Annons

Gudstjänsterna i advent och under julen brukar samla många människor.

På senare år har julnattsmässan tagit över den betydelse som julottan hade tidigare.

- Jag tror det passar dagens människor bättre att avsluta dagen med att gå till kyrkan än att gå upp tidigt på juldagsmorgonen.

Annorlunda jul

Själv tycker Marie Nilsson också att julnattsmässan är den allra viktigaste gudstjänsten under julhelgen.

- Då får jag dessutom tjänstgöra tillsammans med de övriga tre prästerna i församlingen vilket jag tycker ska bli roligt.

Hon tycker också det är lite speciellt med en gudstjänst som lockar många människor.

- Men även en gudstjänst med ett fåtal deltagare kan vara givande, säger hon.

- Man får en mer intim kontakt med besökarna om de inte är så många.

Den kommande julen blir alltså lite annorlunda än tidigare jular för Marie Nilsson. För första gången kan hon inte fira jul hemma hos sina föräldrar i Vetlanda.

- Men vi får möjlighet att träffas och fira jul i förväg.

Leif Lundqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons