Annons

Otryggheten ökar i Oskarshamn

Oskarshamn • Publicerad 20 december 2017
Kommunpolisen Nils-Erik Nilsson och polisområdeschefen Anders Pleijel analyserar årets trygghetsundersökning som visar på en ökad oro bland allmänheten i Oskarshamns kommun.
Kommunpolisen Nils-Erik Nilsson och polisområdeschefen Anders Pleijel analyserar årets trygghetsundersökning som visar på en ökad oro bland allmänheten i Oskarshamns kommun.Foto: Johan Winsell

Oron över att utsättas för brott ökar i Oskarshamns kommun. De många rånen som inträffade tidigare i år kan vara en förklaring till den ökade oron. Den bedömningen gör polisen.

Årets trygghetsmätning genomfördes som en enkätundersökning där 600 personer, i både stad och på landsbygd, deltog. Svarsfrekvensen var drygt 60 procent. Det är de svarandes bild och känsla som ligger till grund för resultatet, inte det faktiska antalet anmälningar om respektive brott. Samma typ av undersökningar har genomförts i hela Polisregion syd.

Annons

Inom lokalpolisområdet Västervik där Oskarshamn ingår minskar oron överlag jämfört med fjolåret. För Oskarshamns del ökar den dock något.

– Vi ser att vi är tillbaka på de nivåer vi låg på runt 2005. Då var det mycket fokus på bråken på hamngatan som vi ägnade mycket kraft åt att få bort. Det ledde också till att siffrorna förbättrades, säger lokalpolisområdeschefen, Anders Pleijel.

Att det skett en ökning för oron över att utsättas för brott tros bero på en rad faktorer. Anders Pleijel pekar på det allmänna med ökad oro och de ökade flyktingströmmarna.

Utöver oro för inbrott uppger de som deltagit i undersökningen att det finns problem med buskörning, oro för överfall och otrygghet utomhus. Bilar som kör för fort, att trafikregler inte respekteras, är andra saker som tas upp.

– Vi vet att många upplever en oro över att exempelvis promenera genom Stadsparken. För två år sedan inträffade det ett mord där men det var en exceptionell händelse. Vi drar slutsatsen att oron över att vistas i parken beror på att det är mörkt och bitvis dåligt upplyst. Samma sak är det i vissa elljusspår, säger kommunpolis Nils-Erik Nilsson.

I arbetet med skapa en större trygghet har polisen bland annat startat joggingturer med allmänheten. Efter lyckade försök nu i höst planeras också för en fortsättning.

Att den allmänna oron över att utsättas för brott ökat något sedan förra året tas på stort allvar av polisen.

– Vi tar till av oss resultaten som kommer finnas med i vår planering, samtidigt tror vi oss se orsaker till varför det ser ut som det gör, säger Pleijel.

Han pekar på de många butiksrån som inträffade i somras och tidigt i höstas. Dödsolyckan i Skrika i Mönsterås kommun och som orsakades av en narkotikapåverkad person antas också haft stor inverkan.

– När undersökningen genomfördes var inte rånen uppklarade. Sedan dess har de klarats upp och resultatet kunde ha blivit ett annat om undersökningen genomförts några veckor senare, säger Anders Pleijel.

Annons

I trygghetsmätningen har varje polisområde fått ett index som visar var oron är som störst. Helsingborg och Malmö ligger högst med 2,78 respektive 2,68. Inom polisområde Västervik där siffrorna är tredje bäst i regionen uppgår indexet till 1,53. I Kalmar län är otryggheten som störst i Högsby med en siffra på 2,28. I Oskarshamn uppgår den till 1,71.

Johan WinsellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons