Annons

Nya varningssystemet för allmänheten testas

Beredskapen runt kärnkraftverket har förstärkts med drygt 60 nya varningstutor utomhus som ska testas på måndag. Länsstyrelsen vill uppmärksamma allmänheten för att ingen ska bli rädd när larmet börjar låta.
Oskarshamns kommun • Publicerad 2 december 2022 • Uppdaterad 5 december 2022
Nu ska de nya larmen i kommunen testas, de är en del av den förstärkta beredskapen kring kärnkraftverket.
Nu ska de nya larmen i kommunen testas, de är en del av den förstärkta beredskapen kring kärnkraftverket.Foto: Roger Carlsson

– Det kan hända att man blir rädd om larmet börjar ljuda på platser där det inte varit någon ”Hesa Fredrik” tidigare. Därför är vi angelägna om att sprida kunskap om att de här nya tutorna kommer att ljuda för första gången på vissa platser och att det bara rör sig om ett test, säger krisberedskapshandläggaren Andreas Gustafsson på länsstyrelsens krisberedskapsenhet.

Han har under det gångna året jobbat med att få till avtal med personer och företag som har sagt ja till att ha en tuta monterad på sin fastighet. De nya tutorna har placerats på strategiska lägen, de flesta i Oskarshamns kommun men även i södra delarna av Västerviks kommun och på norra Öland.

Annons

– Utbyggnaden innebär att fler människor snabbt ska kunna varnas i händelse av en olycka på kärnkraftverket. Men de nya tutorna kommer även att kunna aktiveras vid andra typer av händelser, förklarar han.

”Det kan hända att man blir rädd om larmet börjar ljuda på platser där det inte varit någon Hesa Fredrik tidigare”
Andreas Gustafsson, krisberedskapshandläggare

Testet av dessa sker ihop med den ordinarie kontrollen av VMA, viktigt meddelande till allmänheten, på måndag klockan 15.

En signal för viktigt meddelande till allmänheten låter sju sekunder med paus på 14 sekunder. Vid skarp händelse betyder signalen att man ska gå inomhus, stänga dörrar och fönster och lyssna på Sveriges Radio P4, som är beredskapskanal, för mer information.

Senare på kvällen, vid klockan 19.00, testas dessutom inomhusvarningssystemet som finns i hushållen närmast Oskarshamns kärnkraftverk. Under 2023 kommer samtliga hushåll i de förändrade beredskapszonerna att få varningsmottagare. Test av varningssystemen sker första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

TV: Så här fungerar varningssystemet ”Hesa Fredrik”

Här saknas innehåll

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons