Annons

Missbrukarbarn får hjälp

Projekt Draken ska hjälpa barn i missbrukarkretsar. Ett 30-tal barn och ungdomar i Oskarshamn är redan knutna till projektet.
Oskarshamn • Publicerad 30 december 2003
Lena Berkeskär har på kort tid fått snurr på BIM:s projekt Draken, en verksamhet som fångar upp barn och ungdomar i missbrukshem.
Foto: OLLE NILSSON
Lena Berkeskär har på kort tid fått snurr på BIM:s projekt Draken, en verksamhet som fångar upp barn och ungdomar i missbrukshem. Foto: OLLE NILSSONFoto: 

Glöggen och lilla julnubben blir lätt betydligt mer. Närmare 15 procent av våra barn och ungdomar växer upp i hem med missbruksproblem.

- Svenskarna har sitt helgsupande men har även börjat anamma europeiska vanor allt mer. Vi ser hela tiden rapporter om att alkoholmissbruket ökar i Sverige och det innebär på sikt att ännu fler barn kommer att fara illa, säger Drakens projektledare, socionom Lena Berkeskär.

Annons

Samverkar med skolan

Lena Berkeskär är den som åter fått fart på BIM, projektet barn i missbrukarfamiljer. Redan 1992 föddes det hela i Oskarshamn.

- Det är ett samverkansarbete mellan socialtjänsten, skola, polis, barnomsorg, BUP, MVC och BVC. BIM sökte pengar hos länsstyrelsen och resultatet blev min halvtidstjänst som projektledare som startade i augusti, berättar Lena Berkeskär.

Alltsedan dess har hon lagt åtskilliga timmar på att rekrytera nya gruppledare och försöka fånga upp barn som lever med missbrukande föräldrar.

- I dagsläget har vi åtta nya ledare i våra verksamhetsgrupper. Personal som kontinuerligt får kunskap för att upptäcka problemen och för att kunna finnas till för barn som lever i den här problematiken, säger Lena Berkeskär.

Grupper med fem, sex barn

Redan nu är två verksamhetsgrupper i gång. Små grupper med fem, sex barn vardera i åldrarna fem till 18 år. Ytterligare ett 20-tal barn är på gång att börja i verksamheten.

- Med grupperna upptäcker de att de inte är ensamma. De får träffa andra i samma situation och de får möjlighet att avlastas det ansvar och den skuld som så många bär med sig, förklarar Lena Berkeskär och berättar att främsta målet med grupperna

är att ge barnen ett bättre självförtroende, få dem att må

bättre.

Annons

I grupperna, som träffas två timmar var fjortonde dag, får barnen möjlighet att visa vad de känner och att förstå att det inte är deras fel att en eller båda föräldrarna missbrukar. Kunskapsbanken om droger och alkohol breddas och det som berättas stannar i förtroende inom gruppen.

- Grupperna bygger mycket på struktur och regler för det är något som oftast saknas i missbrukshem. Under 1,5 års tid pågår de här träffarna men

även fortsättningsvis ska barnen som deltagit ha en livlina. En vuxenkontakt som de kan känna förtroende för även senare i livet.

- Barnen behöver någon som visar att de finns, som de kan prata med och som stöttar när det är tungt.

Affischer på skolor

Projekt Draken lägger sina kontaktblad och affischer synliga på skolor, fritidsgårdar, förskolor och en mängd ställen och platser där barn och tonåringar ständigt cirkulerar.

- Vi vet att det finns så många fler. Mörkertalet är enormt och statistiken visar så höga siffror som 15 procent.

- Här i Oskarshamn har vi runt 5 500 tjejer och killar mellan

noll och 18 år, så då kan man själv gissa sig till hur många vi egentligen skulle behöva nå ut till för att de inte ska behöva

lida av sina uppväxtförhållande senare i livet, säger Lena Berkeskär.

CAMILLA ÄRLESKOG

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons