Annons

Miljöministern: ”Väldigt glädjande att man nu snart är färdiga”

Hamnsaneringen blev mycket dyrare än beräknat. Men det är oklart om det påverkar andra stora miljöprojekt.
– Innan projektet i Oskarshamn är slutredovisat vet vi inte vilken påverkan det får, säger Isabella Lövin (MP), miljöminister och vice statsminister.
Kalmar län • Publicerad 30 juni 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Miljöminister Isabella Lövin (MP) har följt hamnsaneringen på distans.
Miljöminister Isabella Lövin (MP) har följt hamnsaneringen på distans.Foto: Anders Ylander

Barometern-OT har sökt Isabella Lövin för en intervju för att låta henne ge sin syn på hamnsaneringen i Oskarshamn. Ministern har valt att svara skriftligt på frågorna.

Hur ser du på att Sveriges största statligt finansierade miljöprojekt går mot sitt slut?

Annons

– Det är väldigt glädjande. Sanering är ett tidskrävande och kostsamt arbete, men det är nödvändigt för att skydda djur och natur, och ytterst också vår egen hälsa. Det är därför Miljöpartiet i regering har valt att prioritera att fördubbla anslagen för sanering i Sverige.

Har du följt projektet?

– Saneringen i Oskarshamn har pågått under mycket lång tid och jag har endast följt arbetet på distans, men det är väldigt glädjande att man nu snart är färdiga. Det är den största saneringen hittills i svensk historia och den har i stora delar kunnat genomföras tack vare statligt stöd. Det har varit över hundra års miljöskulder med tungmetaller och miljögifter som har behövt städas upp för att vi inte ska lämna problemen till våra barn och barnbarn.

Vad betyder det för Östersjön, förutsatt att man når miljömålet att minska spridningen med 90 procent?

– Även om det är för tidigt för att utvärdera arbetet så har otroliga mängder förorenad botten kunna avlägsnas eller täckas. Eftersom hamnen i Oskarshamn tyvärr varit en spridpunkt för miljögiftet dioxin kommer det här kunna ha stor betydelse, både för fisket och växt- och djurlivet under vattnet.

Hamnsaneringen blev dyrare än väntat, kan det betyda att andra miljöprojekt får vänta?

– Innan projektet är slutredovisat vet vi inte säkert vad projektet kostat och vilken påverkan det får, men det står redan nu klart att projektet blivit dyrare än det först var planerat. Det är svårt med sådana stora projekt och här har vissa fördyringar behövts bland annat till följd av kostnaden för övertäckning. Det finns en diskussion om det inte är bättre om staten tar hela saneringskostnaden på en gång istället för att man genomför ansvarsutredningar. Men det här fallet visar också hur viktigt det är med en ansvarsutredning då vi behöver hushålla med skattebetalarnas pengar. Här står staten för 85 procent av kostnaden, medan kommunen och batteriföretaget Saft AB står för resten. Det gör att vi har råd att sanera fler områden i Sverige.

Kan hamnsaneringen tjäna som förebild för sedimentåtgärder i andra hamnar?

– När det gäller förorenade sediment har vi inte lika mycket kunskap och erfarenheter som vi har när det gäller föroreningar på land. Vi har gett våra myndigheter ett särskilt uppdrag för att åtgärda den kunskapsbristen, men erfarenheterna från saneringar som den i Oskarshamns hamn är också jätteviktiga för att vi ska kunna genomföra effektivare saneringar i framtiden.

Hur ser det ut med möjligheten till fler liknande projekt framöver, kan coronautbrottet innebära att det blir mindre pengar till miljöåtgärder av den här typen?

Annons

– Det är tydligt att vi behöver en grön och hållbar återhämtning för att klara oss igenom denna kris och stärka samhällets och naturens motståndskraft inför framtida kriser. Då kan vi inte ignorera våra miljöutmaningar. Däremot är det för tidigt för mig att säga hur det kommer påverka framtida saneringsanslag. Det kommer vi presentera när vi i höst lägger fram en budget för 2021.

Karin LagerströmSkicka e-post
Johan WinsellSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons