Annons

Miljardsatsning gör O-ettan som ny

Bara detaljer återstår. Punkt efter punkt prickas av på checklistan. På lördag ska O-ettan fasa in på elnätet igen efter drygt ett års stopp.
Oskarshamn • Publicerad 3 januari 2003

Med infasningen avslutas också ett projekt som inleddes för nästan tio år sedan och kostat över två miljarder kronor.

Sveriges äldsta kommersiellla kärnkraftverk, O-ettan, har fått mer än en ansiktslyftning. O-ettan blir på många punkter Sveriges modernaste kärnkraftverk.

Annons

Till exempel har O-ettan två nästan identiska kontrollrum. Skulle det börja brinna i det ena byter driftsgänget bara kontrollrum.

Det extra kontrollrummet finns i en helt ny byggnad där ett steg till skapats för säkerhet, elförsörjning och kontrollsystem. Tillbygget är tänkt att användas i kris-lägen och är byggt så att det till och med ska klara en jordbävning.

Febril aktivitet

I det ordinarie kontrollrummet råder nu febril aktivitet. Mycket ska kontrolleras och verifieras innan O-ettan kan leverera el till nätet igen.

- Just nu är det mycket turbinjobb. Vi rullade ett par gånger på nyårsafton och genomförde vibrationsprover, berättar skiftchefen Bengt Johnsson.

I går bedömde Bengt Johnsson att tidsschemat med infasning 4 januari "ser ut att hålla".

Får han rätt kommer O-ettan på lördag att fasa in på elnätet och sedan provköras med 20 procent effekt. Går sedan allt enligt ritningarna kommer effekten att höjas i många och små steg. Men det dröjer nästan två veckor till innan O-ettan kan köras på full effekt.

Läget på elmarknaden med import av el, höga kraftpriser och hot om elransonering gör att O-ettans comeback i den svenska energiförsörjningen är efterlängtad, i synnerhet av OKG:s ägare.

- Det är roligt att vi har en vara som är så efterfrågad, kommenterar projektledaren för sista fasen av renoveringen, Anders Helmersson.

Säkerheten viktig

Annons

Men känner ni inte press på er att komma i gång så snabbt som möjligt?

- Nej, vi har våra prover som måste göras. Det tar sin tid, svarar skiftchefen Bengt Johnsson.

Och proverna får ta sin tid. Säkerheten tummas det inte på. Det är chefen för O-ettan, Gösta Carlsson, noga att påpeka.

Gösta Carlsson verkar nöjd med resultatet av ansiktlsyftningen. Särskilt nöjd är han med alla inblandades engagemang:

- Det är många här som ställt upp. Engagemanget har varit otroligt, summerar han.

Projektledaren för sista etappen av moderniseringen, Anders Helmersson, är också nöjd:

- Helt klart är vi nöjda. Men förseningen på två månader kunde vi varit utan, säger han.

Förseningen kopplar Anders Helmersson till datorsidan:

- Det tog längre tid än vi räknat med att kvalitetssäkra den sidan.

Han är tacksam över simulatorn som byggdes upp inne i Oskarshamn. Här har operatörerna kunnat öva sig i att köra nya O-trean långt innan nya kontrollrummet fanns.

Annons

- Vi har haft god hjälp av simulatorn, medger Anders Helmersson.

Som mest jobbade 800 inhyrda arbetare med sista fasen av moderniseringen. Det var i april- maj 2002.

- I dag är det bara 10-15 entreprenörer kvar inne på verket. De flesta jobbar med intrimningen av den nya turbinen, berättar Anders Helmersson.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons