Annons

Michael Sköld i svenskt fängelse

Michael Sköld är hemma. Efter 18 år i amerikanskt fängelse ska oskarshamnaren nu avtjäna resten av sitt straff i Sverige.
Oskarshamn • Publicerad 17 december 2003

Sent på tisdagskvällen meddelade Sveriges Radio att oskarshamnaren Michael Sköld kommit till Sverige.

Det första han gjorde när han kom till Kronobergshäktet i Stockholm var att ringa sina syskon.

Annons

Intervjuades i radio

Michael Sköld intervjuades också av Nina Hjelmgren på SR Örebro, en intervju som bland annat sändes i Ekot på tisdagskvällen. Där redogjorde han för sina sina första intryck av häktet i Sverige, att han tyckte att det var helt annorlunda mot USA - mer humant.

- De till och med knackar innan de kommer in. I USA skriker de bara åt en, sa han bland annat.

Michael Sköld, med rötterna i Oskarshamn, dömdes 1985 av en domstol i Kalifornien för mord på en knarklangare. Han dömdes till fängelse från 15 år upp till livstid. Han har sedan han greps för 18 år sedan kämpat för att få avtjäna sitt straff i Sverige.

Får inte återvända till USA

De kaliforniska myndigheterna var länge styvnackade till hans begäran, Men i höstas - efter påtryckningar från Sverige och hotet att förlora en process i domstolen - gick delstaten Kalifornien till slut med på att förhandla fram en uppgörelse. Den gick ut på att Michael Sköld skulle överföras till svenskt fängelse senast den 25 december - och avtjäna ytterligare tre år i sitt hemland utan några permissioner. Eftersom han inte var amerikansk medborgare när brottet begicks får han heller inte återvända till USA under sin livstid.

I samma veva flyttades också Michael Sköld över från fängelset i Mule Creek till ett fängelse i San Diego, där han skulle invänta vidare transport till Sverige. Den transporten har nu genomförts. Michael Sköld är hemma i Sverige igen.

Liselotte Lindén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons