Annons

"Maxtaxan inget problem"

- Oskarshamns föräldrar behöver inte vara oroliga. Vi har hög beredskap inför maxtaxan
Oskarshamn • Publicerad 8 januari 2002

Barn- och fritidsförvaltningens chef Carl-Gustaf Sunnergren är positiv avseende kommunens resurser inför maxtaxan som trädde i kraft 1 januari. På vissa håll befaras köer och sjunkande kvalitet inom barnomsorgen men så ska det inte bli i Oskarshamn tror Sunnergren.

"Ganska stora svängningar"

Annons

- Den senaste femårsperioden har vi haft ganska stora svängningar avseende andelen barn inskrivna i barnomsorgen. Det har skiljt från 55,9 procent till 60,4 och det är ganska mycket. En procentenhet är omkring 35-40 elever. Ökningar i femprocentsklassen kan det säkert bli även med maxtaxan men mycket mer än så tror jag inte är sannolikt, säger Carl-Gustaf Sunnergren.

Det finns både fördelar och nackdelar med maxtaxan vilket framkommit i Göteborg som införde maxtaxan redan i somras.

"Behöver inte vara oroliga"

- En stor majoritet av föräldrarna fick minskade kostnader eftersom det kostar lika mycket att ha barn på dagis oavsett om de är där halvtid eller heltid. Så kommer det även bli i Oskarshamn. I Göteborg orkade man inte med att öka personalresurserna då trycket ökade vilket gjorde att en del menade att kvaliteten sjönk. Det blev mer barntid men inte mer personaltid. Men i Oskarshamns kommun behöver föräldrarna inte vara oroliga för vi har hög beredskap. Dock kan det bli lite lokalbrist på något område men det kommer vi nog lösa inom ett halvår, säger Sunnergren.

På vissa håll är oron stor för plötsligt ökad efterfrågan på barnomsorgen vilket kan leda till kaos. Men den risken bedöms liten i Oskarshamn.

"Inga snabba förändringar"

- Jag räknar inte med några snabba förändringar eftersom det tar tid innan allmänheten tänker om och ändrar sitt beteende. I vårt prognosmaterial räknar vi med fem procent ökat tryck på barnomsorgen i Oskarshamn, säger Carls-Gustaf Sunnergren.

Frågor som födelsetal och arbetsmarknadssituationer påverkar också trycket på barnomsorgen och det kan vara minst lika viktigt som maxtaxan menar Carls-Gustaf Sunnergren.

- Om familjens inkomst sjunker vid arbetslöshet kanske en del väljer att ha sina barn hemma. Men en del väljer ändå att utnyttja barnomsorgen.

Sammantaget antar Carl-Gustaf Sunnergren att det dröjer ett par år innan Oskarshamns kommun har de fulla effekterna av maxtaxan klara för sig.

Marcus Oscarsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons