Annons

Många bra möten på avslutad konferens

Oskarshamns internationella konferens är över för den här gången. –?Vi har all anledning att vara nöjda. Det har varit många bra möten och aktuella ämnen, summerar Tormod Nesset.
Oskarshamn • Publicerad 9 november 2009
Tormod Nesset, en av personerna bakom Oskarshamns Internationella konferens, deltog aktivt i flera av veckans seminarier. Han är nöjd med årets konferens och har redan siktet inställt på nästa. Foto: Daniel SvenssonFoto: Daniel Svensson

Kunskap ger kraft har varit det genomgående temat på årets internationella konferens.

Fredag – och även lördag – var vikt åt folkbildning. Det var också då de internationella gästerna från bland annat Litauen, Ukraina, Vitryssland och Sydafrika fanns på plats i Oskarshamn. Tidsresorna, som jobbats fram i samarbete med länsmuseet och som numera finns i 14 länder skapade ett stort intresse när de presenterades på konferensen fredags.

Annons

Lördagen fokuserade på kunskap ur den traditionella folkbildningens perspektiv. Tormod Nesset, från OSAK som är en av många medarrangörer kring konferensen, berättade att många av de samarbeten som inletts på olika plan gett frukt på olika sätt runt om i världen.

– I Litauen finns till exempel fyra folkhögskolor. Det är inte mycket, men det visar på vilja för den här typen av utbildning, sade Tormod Nesset som tillsammans med övriga konferensdeltagare bland annat fick höra om det arbete som görs i Vitryssland, där det inte finns någon strategi för vuxenutbildning.

– Men där finns 2?247 civila organisationer i?dag – och det är en bra början, sade Tormod Nesset.

Etu, Educational and training Unit, i Sydafrika presenterade sitt sätt att arbeta med folkbildning och demokratifrågor på allt från lokal till central nivå. Företrädare för South Africa Studycircle Assosiation, som samarbetar med svenska ABF, presenterade sin verksamhet.

– Gunnar Aldestam berättade om en spinn off-effekt i Sydafrika, nämligen den folkhögskola som bildats i Cape Winelanddistriktet, efter samarbete med bland annat Ölands folkhögskola, sade Nesset, som redan nu har siktet inställt på en ny konferens nästa år.

– Ja. Men först ska vi utvärdera årets konferens. Om någon månad kan vi bestämma tema för nästa, det ska vara ett ämne som engagerar och som ligger i tiden.

Liselotte Lindén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons