Annons

Lena Granath (V) säger nej til ny arena: ”Förstår inte hur man ska trolla fram pengarna”

Vänsterpartiet är enda partiet som säger nej till en ny arena i Oskarshamn.
– Om man löser en finansiering – ja, ge mig den då! Jag förstår inte hur man ska trolla fram de pengarna. Det är inte realistiskt.
Oskarshamn • Publicerad 1 september 2022
Lena Granath
Lena GranathFoto: Christian Gustafsson

Lyssna på podden här:

Här saknas innehåll

Vänsterpartiet är det enda partiet som säger blankt nej till en ny arena. De vill i stället rusta upp Be-Ge Hockey Center och bygga en ny träningshall.

Lena Granath är tydlig i OT:s valpodcast ”CG möter makten”:

Annons

– Om jag hade möjlighet att finansiera en byggnation på en halv miljard, som utöver det genererar mellan 16 och 33 miljoner i ökade kostnader för kommunen varje år, utan att lägga ner något omsorgsboende, utan att lägga ner någon skola, utan att höja skatten – ja, då är det klart att jag skulle vilja säga ja.

Det är högst sannolikt att ni bildar majoritet med Socialdemokraterna efter valet. Kommer ni använda arenafrågan som slagträ i så fall?

– Vi säger ja till en träningsanläggning.

Nu svarade du inte på frågan.

– Jag är ju politiker...haha. Vi kan inte styra och genomföra en byggnation som leder till något av de alternativen. Jag ser inte i dagsläget att man kan finansiera en ny anläggning utan att det innebär en skattehöjning eller nedläggning av verksamheter inom skola, vård och omsorg. Om man löser en finansiering – ja, ge mig den då! Jag förstår inte hur man ska trolla fram de pengarna.

Faktumet att ni är enda nej-parti i arenafrågan – kan det gynna er i valet?

– Jag tror vi tjänar på att vi säger nej. Många som följer hockeyn är också realister och håller med oss. En träningshall är realistiskt, en arena är det inte.

Andreas Erlandsson, kommunalråd, S, och Lena Granath, V, i samband med en presskonferens i arenafrågan.
Andreas Erlandsson, kommunalråd, S, och Lena Granath, V, i samband med en presskonferens i arenafrågan.Foto: Roger Carlsson

Annars går Vänsterpartiet till val på klassisk V-politik.

– Klimat, miljö, skola och omsorg är viktigt. Vi kämpar för sex timmars arbetsdag i hemtjänsten och fler vuxna i skolan, vi kämpar för att stoppa delade turer och minutstyrning, säger hon i podden.

Under den 45 minuter långa podcasten berättar Lena Granath om politiska drömmar, varför hon vill se Thåström på Brädholmen, Nooshi-effekten, om städerskan på Gröndalsskolan och vilka andra lokala politiker hon kommer bäst överens med.

Annons

Hon berättar också hur hon vill att Oskarshamn ska styras.

– Helst vill vi styra med Socialdemokraterna. Men en majoritet med oss, S och Centern är kanske mer realistisk. Ungefär där vill vi hamna. Men vi går till val som Vänsterpartiet. Vi förhandlar inte bort viktiga frågor bara för att samarbeta med någon. Då resonerar jag som vi gjorde 2018. Vi var inte beredda att sälja ut ”Lov”-en och var inte beredda att privatisera. Därför sa vi nej tack, vi är inte med och samarbetar.

Fakta

CG möter makten – OT:s valpodd

• Åtta partier – åtta lokala toppolitiker.

• I podcasten ”CG möter makten – OT:s valpodd” gör Christian Gustafsson just det – möter makten.

• Inför det lokala valet i Oskarshamn hälsar åtta toppkandidater på i poddstudion på Köpmangatan.

• Det blir personliga möten där kandidaterna svarar på frågor om allt från vallöften, LOV och arenafrågan till vilken deras politiska förebild är och vilken artist de vill se på Latitud 57.

• Lyssna på hela det 45 minuter långa avsnittet på OT.se (tv-rutan här ovan), på Spotify eller i din poddapp. Sök på: CG möter makten.

Fakta

Då publiceras poddavsnitten

Måndag 29 augusti: Kustlandspartiet, Mathias Karlsson

Tisdag 30 augusti: Centerpartiet, Magnus Larsson

Onsdag 31 augusti: Kristdemokraterna, Ingemar Lennartsson

Torsdag 1 september: Vänsterpartiet, Lena Granath

Fredag 2 september: Liberalerna, Johanna Wyckman

Lördag 3 september: Moderaterna, Lucas Lodge

Måndag 5 september: Sverigedemokraterna, Mattias Bäckström Johansson

Tisdag 6 september: Socialdemokraterna, Andreas Erlandsson

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons