Annons

Lärare dömdes för sexuellt utnyttjande

Han drogade flickan. Sedan utnyttjade han henne sexuellt.
Mannen, en lärare, har nu dömts till två års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av minderårig. Han ska även betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan.
Oskarshamn • Publicerad 6 december 2003

Mannen, som är drygt 50 år, känner flickan. Familjerna bodde tidigare grannar och barnen brukade leka med varandra.

På försommaren träffade familjerna på varandra igen och bestämde att man skulle återuppta kontakten.

Annons

Så skedde också. På den nu dömde mannens initiativ bjöds flickan, som är jämnårig med mannens son, och hennes yngre bror några veckor senare dit för att leka och sova över.

I samband med rättegången för ett par veckor sedan spelades videoförhör med flickan upp. I dem berättade hon bland annat att barnen bjöds på saft av mannen och att "saften smakade äckligt". Hon tyckte att brodern blev konstig efter att ha druckit. Den då tioåriga flickan berättade också att hon drack flera glas på uppmaning av mannen.

Senare kräktes flickan.

Gav honom örfilar

När barnen skulle gå och lägga sig fick pojkarna sova i sonens rum, flickan skulle sova ensam i dubbelsängen och mannen på soffan. Så blev det också.

Men mitt i natten vaknade flickan av att någon befann sig under täcket, nere vid hennes underliv. Det var den nu dömde mannen och hon både sa åt honom att sluta och gav honom örfilar.

Flickan och brodern hämtades hem förmiddagen därpå. Senare samma dag berättade hon vad som hänt.

- Jag blev paff och frågade om hon skämtade. Men det gjorde hon inte. Jag förklarade att vi skulle bli tvungna att koppla in polisen och det var hon införstådd med. Hon verkade chockad, ledsen och rädd, förklarade mamman vid rättegången.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna, och det gjorde han i tingsrätten också. Han förklarade att han mådde dåligt efter att hans fru lämnat honom och att han för att mildra detta hade tagit ett par stesolidtabletter och ett par öl innan flickan och hennes bror kom.

Tog lugnande medicin

Annons

Han berättade också att han senare samma kväll hämtat annan lugnande medicin, utskriven utomlands, tagit några och sedan lagt burk och kartor på diskbänken. Det menade han skulle kunna förklara att man hittat spår av narkotikaklassade substanser av samma sort som fanns i tabletterna i flickan, att hon på något sätt tagit dem själv.

Han hade ingen förklaring

till att det hittats en spermie

och avföring i flickans trosor, men spekulerade i om flickan beskyllt honom för att få

uppmärksamhet.

Tingsrätten tycker inte att det är sannolikt att hon skulle tagit medicinen själv - tvärtom talar utredningen "med betydande styrka för" att mannen blandat medicin i saften - och konstaterar:

"Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att flickans uppgifter rörande övergreppet är tillförlitliga. Hennes uppgifter stöds dessutom i viss mån av utredningen".

Två års fängelse

I går, fredag, meddelades domen: Två års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Mannen dömdes också att betala skadestånd på totalt 115 000 till flickan.

Domen innebär också att mannen, som är sjukskriven, sägs upp från sitt arbete som lärare. Han har fram till den 29 december på sig att överklaga.

Liselotte Lindén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons