Annons

L-stjärnskottet om vårens kaos, riksdagen och den dolda HBTQ-uppväxten

I ”CG möter makten – OT:s valpodd” berättar politiska stjärnskottet Johanna Wyckman, 26, om sina politiska drömmar, hjärtefrågan skolan och hur det var att växa upp som HBTQ-person i en liten stad – utan att ha kommit ut.
Oskarshamn • Publicerad 2 september 2022
Christian Gustafsson möter Johanna Wyckman (L).
Christian Gustafsson möter Johanna Wyckman (L).Foto: Roger Carlsson

Här lyssnar du på podcasten:

Här saknas innehåll

Det har varit en speciell tid för Liberalerna i Oskarshamn. Toppnamnet Mathias Karlsson lämnade partiet och startade i stället Kustlandspartiet.

– Det var turbulent. Vi fick på omvägar veta att han startat nytt parti. Det är klart att det har påverkat oss, Mathias har varit väldigt framträdande, men vi är ett stort parti (10,9 procent i Oskarshamn 2018) och vi har fyllt platserna, det går bra för oss i opinionsläget, säger Johanna Wyckman – som fick ta över förstaplatsen – i podcasten ”CG möter makten”.

Annons

Är ni rädda att tappa väljare till KLP?

– Tänker det finns säkert de som röstat på Liberalerna enbart tack vare Mathias Karlsson och de kanske följe med honom. De flesta väljare röstar på vårt parti för de stödjer vår ideologi och våra sakfrågor och de tänker jag stannar kvar hos oss.

Johanna Wyckman är en lite främmande fågel i lokalpolitiken. Dels för att hon är ung, dels för att hon har fötter i såväl lokal-, som regional- som rikspolitiken.

Nyligen listade tidningen Dagens samhälle de 30 mäktigaste under 30 bland listettorna i höstens kommun- och regionval.

Johanna Wyckman hamnade på fjärde plats.

Vad har du för politiska drömmar?

– Jag har ingen speciell post jag vill sitta på, utan tänker att förändringen är det viktiga. Det skulle vara roligt att sitta i riksdagen någon gång, men jag tror att det är i här i regionen och kommunen som man gör mest skillnad.

I det 45 minuter långa poddavsnittet berättar Wyckman även om hjärtefrågan skolan, hästintresset, Tiktok, att hon tror Moderatväljarna i Oskarshamn är missnöjda, förebilden Nyamko Sabuni, arenafrågan och hur hon vill att Oskarshamn kommer styras.

– Helst vill jag se en borgerlig majoritet med de gamla borgerliga partierna: L, C, Kd och M. Det är drömkonstellationen, men den är inte så trolig.

Skulle du kunna sitta i en majoritet med Sverigedemokraterna?

Annons

– Inte sitta i majoritet med SD, alltså inte ha ett styre tillsammans med dem. Men vi kan absolut samtala med alla partier för att få i genom vår politik.

Johanna Wyckman, som i dag lever som öppen HBTQ-person och har flickvän, berättar också i podden om hur det var att växa upp i Oskarshamn utan att ha kommit ut.

– Jag kom ut för två, tre år sedan. I småstäder var det, i synnerhet förr, svårt att vara HBTQ-person. Jag kommer ihåg från skolan hur folk kallade varandra ”bög” om man gjorde något fjantigt eller dåligt.

Levde du lite som i en lögn under uppväxten?

– Mm, så blir det ju. Och det är många som delar den upplevelsen, inte bara i Oskarshamn utan i alla städer. Vi är väl 10–20 procent som identifierar oss som HBTQ, men det fanns inte några över huvud taget när man växte upp. Det var antagligen jättemånga som dolde sin egen identitet och det är jättetragiskt.

Här kan du höra övriga valpoddar:

Fakta

CG möter makten – OT:s valpodd

• Åtta partier – åtta lokala toppolitiker.

• I podcasten ”CG möter makten – OT:s valpodd” gör Christian Gustafsson just det – möter makten.

• Inför det lokala valet i Oskarshamn hälsar åtta toppkandidater på i poddstudion på Köpmangatan.

• Det blir personliga möten där kandidaterna svarar på frågor om allt från vallöften, LOV och arenafrågan till vilken deras politiska förebild är och vilken artist de vill se på Latitud 57.

• Lyssna på hela det 45 minuter långa avsnittet på OT.se (tv-rutan här ovan), på Spotify eller i din poddapp. Sök på: CG möter makten.

Fakta

Då publiceras poddavsnitten

Måndag 29 augusti: Kustlandspartiet, Mathias Karlsson

Tisdag 30 augusti: Centerpartiet, Magnus Larsson

Onsdag 31 augusti: Kristdemokraterna, Ingemar Lennartsson

Torsdag 1 september: Vänsterpartiet, Lena Granath

Fredag 2 september: Liberalerna, Johanna Wyckman

Lördag 3 september: Moderaterna, Lucas Lodge

Måndag 5 september: Sverigedemokraterna, Mattias Bäckström Johansson

Tisdag 6 september: Socialdemokraterna, Andreas Erlandsson

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons