GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kustbevakningen: ”Fartyget står lite hårdare på grundet”

Det grundstötta fartyget utanför Oskarshamn har skador som kan förvärras om det kommer i rörelse. Men på söndagsmorgonen fanns ännu inget besked om bärgning.
Oskarshamn • Publicerad 24 september 2017 • Uppdaterad 24 september 2017
Fartyget efter grundstötningen på lördagsmorgonen.
Fartyget efter grundstötningen på lördagsmorgonen.
Foto: Kustbevakningen

Enligt Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen, var läget fortfarande under kontroll med det grundstötta fartyget utanför Oskarshamn på söndagsmorgonen.

– Det som har hänt är att vattnet gått ut lite, att det är en decimeter mindre vatten under fartyget mot vad det var i går, vilket gör att det står lite hårdare på grundet, säger han.

Det finns fortfarande 44 000 liter diesel i lastfartygets tankar och fartyget har fått skador som riskerar att förvärras om fartyget kommer i rörelse. En av möjligheterna som ses över är att ”läktra” över lasten eller bränslet till ett annat fartyg eller pråm.

– Vi ser över om det är ett alternativ men problemet är att det är väldigt grunt och det är svårt att komma nära med andra fartyg som man vill använda till att pumpa över bränsle, säger Mattias Lindholm.

Kustbevakningen har täta kontakter med ägaren, som ansvarar för att bärga fartyget.

– De kontakterna är konstruktiva, och jag tror att det kommer att bli mer aktivitet på plats i eftermiddag. Men det går fortfarande inte att säga när en bärgning kommer att ske, säger Mattias Lindholm.

Initialt uppgav polisen att fartyget var ryskt men enligt Kustbevakningen är fartyget flaggat på Färöarna. Rederiet är danskt och besättningen kommer från Ryssland och Filippinerna.

– Så brukar det se ut på de flesta fartyg. Det är väldigt internationellt, att fartyget är flaggat i ett land och rederiet i ett annat, säger Mattias Lindholm.

Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.