Annons

Kioskpersonal hotas av unga

Ungdomarna blir nekade att köpa cigaretter och snus. Då tar de till hot och skadegörelse.
- Hot tillhör vardagen, säger Anne Smura, ägare till Djurparkskiosken.
Oskarshamn • Publicerad 13 december 2003
Djurparkskioskens ägare Anne Smura nekar så gott som dagligen minderåriga från att köpa tobak - något som renderat i såväl hot som skadegörelse. "Det är jobbigt för oss som jobbar här och vi pratar mycket om det", säger hon.
FOTO: ROGER CARLSSON
Djurparkskioskens ägare Anne Smura nekar så gott som dagligen minderåriga från att köpa tobak - något som renderat i såväl hot som skadegörelse. "Det är jobbigt för oss som jobbar här och vi pratar mycket om det", säger hon. FOTO: ROGER CARLSSONFoto: 

Kiosken ligger bara ett par hundra meter från Vallhallaskolan. Det innebär att kundkretsen till stor del består av elever från skolan. De flesta är skötsamma som vilka kunder som helst. Dock inte alla.

- Vi varken får, vill eller behöver sälja cigaretter och snus till minderåriga, därför är vi stenhårda med legitimation, säger Anne Smura.

Annons

Det har inneburit stora problem.

Hotar med anmälan

Enligt Anne Smura får personalen i kiosken dagligen ta emot hot från ungdomar som nekats att handla tobaksvaror.

- De påstår att de vet att jag sålt till andra minderåriga och hotar med att anmäla mig om de inte får köpa, men så länge de inte kan visa legitimation är jag stenhård.

Hur pass allvarliga har hoten varit?

- Inte så jätteallvarliga, men de säger fula ord och visar tydligt att de är besvikna. Det är jobbigt för oss som jobbar här och vi pratar mycket om det.

Har du varit rädd?

- Nej, inte rädd, men det är klart att det är obehagligt och det händer väldigt ofta.

Förutom hoten har Djurparkskiosken vid upprepade tillfällen utsatts för skadegörelse.

- Dagen efter att man nekat någon att köpa tobak kan man räkna med någon form av skadegörelse på kiosken, säger Anne Smura.

Annons

Söndersparkad soptunna

Bland annat nämner hon att rutorna flera gånger varit nedsprutade med ketchup när personalen kommer för att öppna på morgonen.

- Är det inte ketchup så är det någon som spottat på dem, flera gånger i veckan får vi torka bort saliv. För att inte tala om soptunnorna.., säger hon uppgivet och pekar på en söndersparkad soptunna intill kiosken.

Anne Smura berättar att det oftast är väldigt unga personer som försöker handla.

- De värsta är de riktigt unga som är under 15 år, de kommer i gäng och sedan går de fram en och en och försöker.

- När de sedan inte får köpa vill de visa sin besvikelse, men det är inte lönt - här får de inte köpa.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons