Annons

Julfirandet räddat för 91-åring

En 91-årig kvinna från Oskarshamns kommun får fira jul med sin enda släkting. Genom att överklaga till länsrätten slipper den rörelsehindrade kvinnan åka buss och kan i stället ta taxi.
Oskarshamn • Publicerad 19 december 2003

Tidigare i veckan beviljade länsrätten kvinnan att få åka taxi till släktingen som bor utanför kommunen. Kvinnan är ensamstående och har genom sin yrsel svårt att gå. Dessutom lider hon av talsvårigheter efter en stroke. Eftersom kvinnan bara har en släkting kvar i livet vill hon gärna fira julen med denna.

Kalmar Läns Trafik AB gav tidigare i år endast tillstånd till färdtjänst med allmänna kommunikationer och ledsagare. Men 91-åringen utnyttjar färdtjänst bara en gång om året och har tidigare fått åka bil till släktingen. Dessutom klarar hon inget annat färdsätt eftersom bussförbindelserna inte är de bästa. Tåg med ledsagare och anslutningsresor klarar hon inte heller på grund av sina åkommor. Kvinnans svåra yrsel förvärras i stressituationer och hon ser även dåligt på grund av sin diabetes.

Därför fanns det inget annat att göra än att överklaga Länstrafikens beslut. Men länstrafiken höll fast vid sitt tidigare beslut. Då gick man vidare till nästa nivå och överklagade till länsrätten, som efter behandling av ärendet ansåg att kvinnan inte kan ta sig till släktingen via de allmänna kommunikationerna och därför ska få åka taxi i framtiden.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons