Annons

Inventerar gammelskog

Publicerad 17 juli 2018
Elin Götmark och Kerstin Månsson luppundersöker en mossa.
Elin Götmark och Kerstin Månsson luppundersöker en mossa.Foto: Ingela Hofsten

Liten blekspik, knärot, bronshjon och reliktbock. Just nu sker en inventering av viktiga arter i Oskarshamns naturskogar.

Mörtfors

Annons

Bara namnen låter skyddsvärda. Men framför allt är dessa lavar, växter och insekter exempel på så kallade signalarter, som visar att skogen de växer i bör skyddas från avverkning, enligt den grupp som just nu inventerar skogar i Oskarshamnstrakten.

Det är den ideella föreningen Skydda skogen som för första gången inventerar en skog i södra Sverige, inbjudna av Christer Ek och Jan Brenander från Oskarshamns fågelklubb.

– Vår kunskap räcker inte till, säger Christer Ek.

Nu står Elin Götmark från Skydda skogen vid en hamlad ask och tittar in på något trassligt i ett hål i stammen.

– Det där är rester av en igelkottssvamp. Det hade varit coolt att få se en sådan!

I boken med signalarter hittar Elin Götmark och Kerstin Månsson från Skydda skogen information om den vitskivlav de hittat på en ask.
I boken med signalarter hittar Elin Götmark och Kerstin Månsson från Skydda skogen information om den vitskivlav de hittat på en ask.Foto: Ingela Hofsten

Men en torr sommar som denna är det liten chans att hitta svampar, konstaterar hon och riktar i stället luppen mot askens stam. Och si! Där växer vitskivlav, en art som är typisk för hamlade träd och som räknas som signalart. Det innebär att den indikerar att det här skogsområdet kan vara värt att skydda från avverkning.

De åtta personerna från Skydda skogen som kommit till Oskarshamn för att inventera skog jobbar ideellt.
De åtta personerna från Skydda skogen som kommit till Oskarshamn för att inventera skog jobbar ideellt.Foto: Ingela Hofsten

Vi vandrar vidare genom blandskogen. Under våra fötter krasar torra kvistar och kottar, döda grenar rispar våra armar, vi känner doften av solvarma barr och njuter av den skugga som höga tallar, aspar och granar ger. Vi passerar en helt uttorkad bäck och Christer Ek visar hur delar av bäckfåran körts sönder av en skogsmaskin.

– Det är helt emot de lagar och förordningar som finns. Skogen ska absolut brukas, och det finns många skogsägare som är jätteduktiga på att göra det på rätt sätt. Men de är tyvärr för få.

Christer Ek är nöjd med att få hjälp att inventera skog.
Christer Ek är nöjd med att få hjälp att inventera skog.Foto: Ingela Hofsten

Skälet till att han och Jan Brenander bjöd hit Skydda skogen är, att de sett skogsområden som de tycker bör skyddas från avverkning. Om Skogsstyrelsen får veta att det finns rödlistade arter och signalarter här, är chansen större att de blir skyddade. I och för sig gör Skogsstyrelsen egna inventeringar.

– Så vi gör egentligen myndighetens jobb gratis, säger Elin Götmark.

Annons

Men hon och de andra i Skydda skogen menar att det behövs eftersom Skogsstyrelsen har svårt att hinna inventera i den takt som krävs.

Kerstin Månsson får hjälp av entomologen Peter Rolfson att avgöra vilken sorts skalbagge som gjort spår i den döda tallens stam.
Kerstin Månsson får hjälp av entomologen Peter Rolfson att avgöra vilken sorts skalbagge som gjort spår i den döda tallens stam.Foto: Ingela Hofsten

Nu är de åtta personer som helt utan ersättning ägnar en knapp vecka till att gå runt så här och inventera. I gruppen finns personer med olika specialkunskaper.

Och de har redan hittat flera intressanta arter. Som reliktbocken, och laven liten blekspik, som fanns i en skog i Mönsteråstrakten.

– Den ser ut som en stjärnhimmel, säger Elin Götmark.

Hon ler och det är uppenbart att det hela handlar om mer än inventering. Upplevelsen är nog minst lika viktig.

Här har Thomsons trädgnagare varit framme.
Här har Thomsons trädgnagare varit framme.Foto: Ingela Hofsten
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons