1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hon ser EU som ett viktigt fredsprojekt

Hon beskriver sig som ett krigsbarn som ser EU som ett viktigt fredsprojekt. På måndagen besökte Abir Al-Sahlani, andranamn på Centerns lista i EU-valet, Oskarshamn där bland anat ett besök på husfabriken Sizes stod på programmet.
Abir Al-Sahlani, andranamn på Centerns lista i EU-valet, besöker Oskarshamn.
Foto: Roger Carlsson

Abir Al-Sahlani kommer ursprungligen från Irak. Sedan flera år tillbaka är hon engagerad i Centerpartiet och hon representerar partiet i riksdagen. Men siktet är just nu inställt på att ta en plats i Europaparlamentet.

– För mig som krigsbarn ser jag EU som en viktig garant för att vi ska kunna leva i fred, säger Abir som oroas över att högerextrema partiet håller på att växa sig starka i flera europeiska länder.

– Det känns inte bra. Flera av de här partierna har övergett tanken på utträde ur EU men i gengäld vill de förstöra EU inifrån genom att skaffa sig så mycket inflytande som möjligt, säger hon.

Abir Al-Sahlani har rest runt i landet i flera månader och hon tycker att intresset för EU-valet ökar. Hon menar att debatten om Brexit är en förklaring men hon tycker sig också se att fler och fler inser att EU-frågorna är viktiga även för oss i Sverige.

– Jag vill se mer av EU-diskussioner i Sverige även när det inte är val. Därför har jag föreslagit att våra EU-parlamentariker en gång om året ska komma hem till Sverige för att debattera men också förklara hur de röstat i EU-parlamentet i olika frågor, säger hon.