Annons

Här förenas nytta med nöje

Elever från Misterhults skola fick på torsdagen lära sig att göra cider. Pengarna från försäljningen av drycken ska gå till Barncancerfonden.
Oskarshamn • Publicerad 5 september 2014
Thies Reyelts passade på att jonglera när han, Harry Wegelius och Jonas Sturesson sorterade äpplen.Foto: Per Hammenvik
Med en lång käpp slår Maximilian Lindén och de andra eleverna från Misterhults skola ner de mest envisa äpplena från träden. Foto: Per HammenvikFoto: Per Hammenvik
?Det var jättegott?, säger Sofia Landers efter att hon smakat på den nypressade äppelmusten.Foto: Per Hammenvik
Äpplena som eleverna plockade i Götebo skulle sedan krossas och pressas.Foto: Per Hammenvik

När OT besöker eleverna på torsdagsförmiddagen är det perfekt äppelplockarväder. Elever från årskurs fyra och fem är i Götebo och plockar äpplen som de lägger i stora korgar.

– Vi cyklade hit, säger Tyra Eklöv.

Annons

För att få ner äpplen som sitter svåråtkomligt på träden använder eleverna en lång käpp för att stöta till grenar högt upp.

När äpplena är plockade ska de köras till Gässhult och Claes Marks cidermusteri. I Gässhult finns redan ett gäng elever från årskurs fem och sex som är fullt sysselsatta med att förbereda äpplen för pressning.

– Ni kan ta en korg äpplen och tippa dem i badkaret, säger Claes Mark.

I badkaret sköljs äpplena och eleverna sorterar bort dåliga frukter. Sedan hälls äpplena i en kross och där­efter ska äppelbitarna pressas.

Claes Mark kör i gång pressen och vrider på en vattenkran. Vattnet får en gummiblåsa i pressen att expandera, vilket gör att äppelbitarna trycks ihop så att saften pressas ut. Snart rinner äppelmust ut från pressen, ner i en hink. Sofia Landers får smaka på musten.

– Det var jättegott, säger hon.

Musten hälls så småningom i dunkar.

– Det här ska pastöriseras och sedan tappas på bag-in-box, säger Claes Mark.

Eleverna ska måla boxarna och äppelcidern ska till slut säljas till förmån för Barncancerfonden.

Vid lunchtid på torsdagen träffas eleverna vid sjön Götemaren för att äta lunch och sedan byta uppgifter, så att alla både får plocka äpplen och hjälpa till i musteriet.

Sofia Denzler
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons