Annons

Fyra års fängelse för rån mot pojke

Fyra års fängelse, utvisning och närmare 100 000 kronor i skadestånd. Det blev domen för den 29-åring som i början av november rånade, hotade och bakband en 14-årig pojke i hans hem i Orrängen.
Oskarshamn • Publicerad 13 december 2003

Det var den 5 november i år som rånet genomfördes.

Fram till tingsrättsförhandlingarna för en vecka sedan nekade mannen konsekvent till att ha haft något med rånet mot den 14-årige pojken att göra. Men i samband med rättegången erkände han plötsligt att det var han som gått in i huset på Hökvägen. Där var den 14-årige pojken ensam hemma från skolan för att han var sjuk.

Annons

29-åringen erkände att han bestämde sig för att stjäla från huset när han insåg att pojkens föräldrar inte var hemma och att han då bakbundit pojkens händer och fötter med tygremsor han skurit sönder av pojkens pappas tröja, att han lagt honom i föräldrarnas säng och sedan sökt igenom bostaden. Han erkände att han stulit bland annat guldsmycken, som han sedan dumpat i en soptunna på väg därifrån när han såg en polisbil.

Däremot erkände han inget hot. Han förnekade bestämt att ha hotat pojken med kniv och menade i stället att den skräckslagne 14-åringen uppfattat det som hot, när 29-åringen i själva verket - med kniven i hand - pekat åt vilket håll de skulle gå.

Men det trodde inte tingsrätten på. Den konstaterar att 14-åringen, både i de videoförhör som gjorts och i de kompletterande frågorna vid huvudförhandlingen, gett ett trovärdigt intryck. Pojkens berättelse stödjer dessutom i alla delar åklagarens gärningspåstående.

"Brottet är vid en sammantagen bedömning av så allvarlig art att det bör rubriceras som grovt rån", menar rätten och dömer 29-åringen till fyra års fängelse. Han döms också till utvisning - och får inte återvända till Sverige på minst 15 år. Han ska även betala skadestånd på närmare 100 000 kronor till den drabbade familjen, 50 000 till 14-åringen för kränkning, 20 000 för sveda och värk. Övrigt belopp gäller ersättning för de saker som stals.

29-åringen ska stanna kvar i häkte till det att domen vunnit laga kraft. Han har fram till den 2 januari på sig att överklaga.

Liselotte Lindén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons