Annons

Frivilliga hjälper hjärtsjuka

Efter nyår startar hjärt- och lungsjukas förening i Oskarshamn vad man kan kalla eftervårdsaktiviteter.
- Bland annat har vi tänkt syssla med boule, stavgång, gymnastik och ha en dietmatlagningskurs, berättar Lars-Evert Johansson.
Oskarshamn • Publicerad 29 december 2003
Fyra så kallade eftervårdsombud arbetar ideellt inom hjärt- och lungsjukas förening i Oskarshamn. Kerstin Eriksson, Hjördis Lundh, Lars-Evert Johansson och Inga Karlsson.FOTO: OLLE NILSSON
Fyra så kallade eftervårdsombud arbetar ideellt inom hjärt- och lungsjukas förening i Oskarshamn. Kerstin Eriksson, Hjördis Lundh, Lars-Evert Johansson och Inga Karlsson.FOTO: OLLE NILSSONFoto: 

Lars-Evert Johansson är en av fyra så kallade eftervårdsombud som arbetar ideellt i hjärt- och lungsjukas förening.

- Vi tar vid där sjukvården slutar, förklarar han och betonar vikten av att aktivera de hjärt- och lungpatienter som skrivs ut från sjukhuset.

Annons

- Det finns risk att man slöar till när man lämnar sjukhuset. Då kan vi se till det finns lite olika aktiviteter som de kan hålla på med.

- Även den sociala biten är viktig, att träffas och prata om sin sjukdom, säger Kerstin Eriksson.

Eftervårdsombuden har nära kontakt med läkare, sjukgymnaster och annan personal på sjukhuset och informerar dessa om det eftervårdsarbete de kan göra för patienterna när de skrivs ut. Patienterna får när de skrivs ut själva information om hjärt- och lungsjukas förening och de aktiviteter föreningen har,

Föreningen har i en enkät skickat ut förfrågan till 120 patienter som vårdats för bland annat hjärtinfarkter och Kol, kronisk obstuktiv lungsjukdom, och frågat dessa vilka aktiviteter de är intresserade av. 90 svarade.

- Det var glädjande många, tycker Inga Karlsson som är eftervårdsombud även i Kalmar.

De förslag som kommit in omfattar bland annat hjärt- och lungräddning, vattengymnastik och sittgymnastik.

- Vi räknar med att komma i gång någon gång efter nyår och träffas en gång i veckan, säger Lars-Evert Johansson.

Leif Lundqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons