Annons

Från tre till femton anställda – på tre år

– De första tio åren var vi försiktiga. Vi fegade helt enkelt ut när det gällde satsningar. Men nu har vi ökat så stort att vi blivit ett Gasellföretag.
Oskarshamn • Publicerad 11 november 2009
Kalle Eos och Peter som startade gasellföretaget Telecenter femdubblades på tre år. De presenterade sitt företag när årets småföretagarbarometer offentliggjordes.
I bakrunden syns Andreas Markhester, Swedbank, samt Henrik Wennesund och Ingemar Pettersson, Företagarna.
Kalle Eos och Peter som startade gasellföretaget Telecenter femdubblades på tre år. De presenterade sitt företag när årets småföretagarbarometer offentliggjordes. I bakrunden syns Andreas Markhester, Swedbank, samt Henrik Wennesund och Ingemar Pettersson, Företagarna.Foto: Roger Carlsson

Det berättar Kalle Eos och Peter Jansson. De har drivit sitt företag, Telecenter, sedan 1997. Helt plötsligt har de blivit ett så snabbväxande företag att de listats av Dagens Industri som Gasellföretag. Det är en beteckning på snabbväxande företag. 237 procent har företaget växt med det senaste året.

Det var under 2007 det helt plötsligt började hända saker när företaget fick allt mer jobb åt OKG AB.

Annons

– Då var vi tre anställda. Nu är vi femton, berättar Kalle och Peter som fortfarande letar efter folk med rätt kompetens för anställning.

Under tisdagen uppvaktades företaget av Företagarna, Swedbank och kommunen för sina bedrifter i samband med att höstens småföretagarbarometer presenterades.

När Telecenter startades i slutet av 90-talet var det mobiltelefonförsäljning det handlade om i första hand. Då fanns de i hamnen, men flyttade senare till Hyvelgatan och nu är det Grustagsvägen på Västra Industriområdet som gäller.

– I dag är vi ett komplett full service- företag inom kommunikation och säkerhet. Det betyder att de största produktområdena numera är avancerade telefonväxlar och säkerhetsutrustning som inbrottslarm, brandlarm, passagesystem och kameraövervakning. Vi sysslar också med fibersvetsning och kontroll av datanätverk.

OKG, Svensk Kärnbränslehantering, SKB, Oskarshamn Energi och Saab Security är fyra större kunder för företaget.

– Kärnkraften och deras underleverantörer är också ett viktigt ben. I princip all vår personal är säkerhetsprövade vilket innebär att vi med relativt kort varsel kan ställa upp med personal vid behov, berättar Kalle och Peter.

– Vi började alltmer jobba mot företag. Det innebär att vi till slut skippade den privata biten.

När det gäller framtiden är det främst problemen att hitta kompentent personal som kan hindra ytterligare expansion.

– Men vi drar oss inte för att våga satsa även på unga medarbetare som kan utvecklas.

På DI:s lista över snabbväxande företag finns också ett annat Oskarshamnsföretag Skrivstugan Annelie Engström AB, som vuxit med 120 procent och har 35 anställda.

Torsten Strömberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons