Annons

Förälder upprörd över förskoleflytt till skola

Femåringarna ska blandas med sjätteklassare i Påskallavik. Det har fått det att jäsa bland föräldrarna.
- Vi måste se på våra barn som barn och inte som pengar, säger en upprörd mamma.
Oskarshamn • Publicerad 12 december 2003
Omstridd barack. Hit, till baracken vid Påskallaviksskolan, ska femåringarna från förskolan Skäret flyttas - och blandas med sjätteklassare. "Förkastligt", säger en upprörd mamma OT pratat med.
FOTO: ROGER CARLSSON
Omstridd barack. Hit, till baracken vid Påskallaviksskolan, ska femåringarna från förskolan Skäret flyttas - och blandas med sjätteklassare. "Förkastligt", säger en upprörd mamma OT pratat med. FOTO: ROGER CARLSSONFoto: 

Förskoleavdelningen Skäret i Påskallavik, som öppnades för snart tre år sedan, ska läggas ned.

Barnen ska i stället flyttas till en barack som ligger i anslutning till skolan i Påskallavik.

Annons

- Det är absolut ingen bra lösning, skolan är inte anpassad för femåringar, säger en mamma som Oskarshamns-Tidningen pratat med.

Skolan är uppdelad på så sätt att de yngre eleverna håller till på framsidan, medan de äldre har sitt område på baksidan - just där det är tänkt att femåringarna ska placeras.

- Att sätta femåringar tillsammans med sjätteklassare tycker vi föräldrar är förkastligt, våra barn ska ha rätt till samma förskolepedagogik och samma förutsättningar som alla andra, säger mamman.

- Vi vill inte att barnen ska bli några bollar som kastas fram och tillbaka.

Även de lärare på skolan som OT pratat med är bekymrade över hur man ska kunna integrera så skilda åldrar på skolgården och i matsalen. Förutom åldersblandningen reagerar föräldrarna bland annat mot att det inte finns ett fullgott staket runt skolgården, att det kommer att bli problem vid hämtning och lämning samt att femåringarna tvingas byta miljö vid upprepade tillfällen.

Barnen ska nämligen - enligt föräldrarna - flytta två gånger. Den 1 april går flytten från Skäret till en personalbarack vid den befintliga förskolan Guttemålen. Tre månader senare fortsätter flyttlasset till baracken vid skolan.

- Ett miljöombyte är illa nog, det är jobbigt för barnen att vänja sig vid nya kompisar, ny personal och ny miljö.

Föräldrarnas önskescenario är att "skolbaracken" flyttas från skolan till den befintliga förskolan Guttemålen.

- Men rektorn påstår att markhyran skulle bli högre och att det skulle kosta över 700 000 att flytta baracken, det har vi svårt att förstå och vi har inte fått ta del av något kostnadsunderlag, säger mamman.

- Att anpassa en skola till femåringars behov, med allt vad det innebär, måste ju också kosta stora pengar.

OT sökte Påskallaviksskolans rektor Maritha Karlsson flera gånger under torsdagen utan resultat.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons