Annons

För dyrt att bygga om Norra skolan

Det blir för dyrt att bygga om Norra skolan. Nu ska skolbygget utredas en gång till.
Oskarshamn • Publicerad 24 februari 2010

I budgeten finns 32 miljoner kronor för att bygga om Norra skolan till en ny f-9-skola. Kalkylen som redovisades under tisdagen visar att skolbygget går löst på 107 miljoner kronor med ombyggnad av Vallhallaskolan och ny sporthall inräknad.

Därför beslutade presidierna från barn- och utbildningsnämnden, tekniska nämnden, samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen att skolbygget ska utredas igen. Kostnaderna måste ner.

Annons

Förutsättningarna är att Norra skolan fortfarande ska bli en av Oskarshamns fyra skolor med elever från förskolan och upp till och med nian, så kallade f-9-skolor. Kikeboskolan ska överges.

Bakgrunden till att de ursprungliga planerna att bygga om Norra skolan blir flera gånger dyrare än tänkt är att detaljplanen måste ändras. Skoltomten rymmer inte fler byggnader. Paviljongen har bara tillfälligt bygglov, vilket var okänt när förslaget om fyra f-9-skolor utreddes av skolförvaltningen 2007.

Planförutsättningarna har alltså ändrats. Om detaljplanen ändras får också länsstyrelsen ett ord med i laget. Norra skolan ligger nära flera anläggningar i hamnområdet som är klassade enligt Sevesolagen. Länsstyrelsen skulle i princip kunna stoppa skolbygget, eller ställa nya krav på skolan på grund av närheten till miljöfarliga verksamheter.

Våren 2011 ska projektgruppen komma med ett nytt förslag. Men att överge Norra skolan och bygga en hel ny skola är inte aktuellt.

– En helt ny skola skulle kosta ännu mer, 200-300 miljoner kronor. Så nu gäller det att tänka kreativt och hitta andra och billigare lösningar, säger skolchefen Eva Lundin.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons