Annons

Fjärrvärmetaxa sänks

Pensionärslunchen blir dyrare. Men fjärrvärmen blir billigare.
Oskarshamn • Publicerad 9 december 2003

Nyheten om sänkt pris på fjärrvärme släppte styrelseordföranden i Oskarshamn energi, Kerstin Eriksson (s), under den långa debatten om energibolagets skatteaffärer.

- Vid vårt senaste styrelsemöte beslutade vi att sänka fjärrvärmetaxan med tio procent, berättade hon.

Annons

Kritisk mot bolaget

En glad nyhet för Bo Malm (v) och givetvis också för alla fjärrvärmekunder i Oskarshamn. Bo Malm var annars mycket kritisk mot både bolagets sätt att deklarera och mot fjärrvärmepriserna i den debatt som följde på frågorna han ställt i en interpellation.

Frågorna var ställda till kommunalrådet Peter Wretlund (s). Wretlund hade skickat frågorna vidare till revisionsnämndens ordförande, Jan-Eric Johansson (m), som granskat de punkter i energibolagets deklaration som skattemyndigheterna underkänt.

Jan-Eric Johanssons slutsats var att deklarationen som bolaget lämnat in inte var felaktig. Bo Malm tackade för det jobb som Johansson lagt ned på granskningen, men drog en annan slutsats.

- Det är häpnadsväckande att få höra att deklarationen inte var felaktig när bolaget bland annat redovisat moms fel och dragit

av för en skuld som inte finns, sade Bo Malm.

Han hade också synpunkter på ägarkonstruktionen.

Sydkraft äger hälften och Oskarshamn hälften av energibolaget.

- Det är ingen bra konstruktion. Om vi som Oskarshamns representanter

i styrelsen slåss för lägre priser så är det vinstmaximering som gäller för Sydkrafts representanter, sade Sören Westerholm (v).

Annons

Peter Wretlund (s) förklarade att det "kan vara dags att börja diskutera" ägarförhållandet.

Dyrare pensionärslunch

Den andra punkten på dagordningen som vållade lång diskussion var den föreslagna höjningen av pensionärslunchen från 40 till 45 kronor som s och v ställer sig bakom, men inte det borgerliga lägret.

M, c, fp, och kd tycker att det räcker med att höja till 42 kronor.

Det blev en debatt som kom att handla om var pengarna skulle tas och om höjningen görs för att betala ett underskott i nästa års avtal om dagis- och skolmat eller ej.

Borgerligheten blev än en gång beskylld för att vara oseriösa och komma med ofinansierade förslag. Att finansiera verksamhet nästa år med en förväntad vinst i år och en möjlig vinst nästa år tyckte Peter Wretlund var att spela med osäkra kort.

- Det är enkelt att lägga förslag som ändå vet inte kommer att bli verklighet, sade han.

Han fick förstås mothugg av Göte Pettersson (m) som visade upp samma kalkyl som han hade presenterat tidigare

i kommunstyrelsen. En kalkyl som bland annat innehöll höjning av personallunchen till 50 kro-

nor.

Annons

Till slut beslutade fullmäktige att höja pensionsälunchen till

45 kronor. De borgerliga reserverade sig mot beslutet.

Håkan Carlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons