Annons

Felaktiga löner irriterar på ABB

Lönesystemet på ABB i Figeholm fungerar inte. Sedan 2012 sker det felaktiga löneutbetalningar varje månad. Nu hotar facket med skadestånd.
Oskarshamn • Publicerad 18 september 2014

– Det har gått så långt att vi måste börja kräva skadestånd. Företaget har brutit mot kvittningslagen genom att gå in och ta tillbaka felaktigt utbetalda löner utan att meddela de berörda, säger ­Dennis Bäckman, fackförbundet Pappers avdelningsordförande till tidningen Dagens arbete.

Det krånglande lönesystemet på ABB uppmärksammas av Dagens arbete. Tidningen belyser flera fall där felaktigheter förekommit.

Annons

I augusti fick till exempel en anställd veta att han hade en skuld på 107 000 kronor till företaget för uttag av matkuponger.

Problemet började 2012 då vissa fick för lite i lön medan andra fick för stora utbetalningar. Så har det fortsatt och bland annat har retroaktiva löner inte betalats ut i tid.

Ett annat exempel på hur dåligt systemet fungerar är när ett skifttillägg på 5 000 kronor förvandlades till några hundralappar.

Att två karensdagar dragits vid sjukdom har också inträffat liksom att semesterlöner inte betalats ut i tid.

Facket hotar nu med skadestånd eftersom de förhandlingar man genomfört inte lett till några resultat.

ABB:s förhandlingschef Christian Dickman säger till Dagens arbete att man dagligen sliter för att rätta till felen.

Företaget ska också ha täta kontakter med facken.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons