Annons

Fängelsedom efter påkörning

Ett års fängelse och nära 180 000 kronor i skadestånd blev domen för den 22-årige man, som den 21 september körde på och skadade två ungdomar på en refug i korsningen Hamngatan-Skeppsbron i Oskarshamn.
Oskarshamn • Publicerad 19 december 2003

Tingsrätten i Oskarshamn var obeveklig i sin dom, som meddelades på torsdagen.

"Färden ägde rum i centrala Oskarshamn vid en tidpunkt när mycket folk var i rörelse och hans körsätt ledde till en mycket svår olycka. Att olyckan inte fick än svårare följder är dock närmast att hänföra till tillfälliga omständigheter.

Annons

Han har genom sitt färdsätt varit grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom", skriver tingsrätten i sin dom.

Flera starköl och whisky

22-åringen fälldes på samtliga åtalspunkter, det vill säga för grovt vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik, grov vårdslöshet i trafik samt obehörigt avvikande från trafikolycksplats och grovt obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Vid rättegången erkände 22-åringen att han vid olycksfärden var påverkad av alkohol efter att ha druckit flera starköl och whisky. Detta har "i väsentlig mån satt ned hans omdöme och hans förmåga att föra fordonet på ett betryggande sätt", konstaterar tingsrätten.

Vid rättegången ansåg 22-åringens försvarare advokaten Lars Persson att inget av brotten skulle bedömas som grova. Han framhöll exempelvis i smitningsdelen att en människa inte fungerar rationellt efter en sådan händelse som det här var frågan om.

- Om man lämnar en påkörd ensam människa i ett dike långt ute i skogen är det ett grovt brott. Men i det här fallet fanns det mycket folk på olycksplatsen, förklarade Lars Persson.

Men det höll alltså inte tingsrätten med om.

"Även med beaktande av att andra personer omgående kom till olycksplatsen och vidtog adekvata åtgärder för att ta hand om de skadade, är det obehöriga avvikandet att bedöma som grovt brott", heter det i domen.

70 000 kronor vardera

I skadeståndsdelen fick både den 17-åriga flickan och den 22-årige mannen som påkördes det skadestånd de yrkade på vid rättegången - 70 000 kronor vardera.

Annons

Det motiverar tingsrätten med att kränkningen, som gärningen inneburit för de båda, varit allvarlig.

Förutom de 140 000 kronorna dömdes 22-åringen dessutom att betala sammanlagt drygt 34 000 kronor till det försäkringsbolag som betalat ut försäkringsersättning till ungdomarna.

Till detta kommer också att han ska betala 4 000 kronor till staten av kostnaderna för sitt försvar och ungdomarnas målsägandebiträde.

Magnus Ihse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons