Annons

Elbrist när reaktorer står stilla

Flera kärnkraftreaktorer står för närvarande stilla. Nu tvingas de oljeeldade reservkraftverken i Karlshamn och Stenungsund att startas för att råda bot på elbristen.
Oskarshamn • Publicerad 1 februari 2012

Förutom de stillastående kärnkraftverken har kallt väder bidragit till att Sverige fått elbrist. Totalt står fyra av Sveriges tio reaktorer stilla, och även om de enligt prognoserna ska starta inom den närmaste veckan gjorde läget att reservkraftverken i Karlshamn och Stenungsund fick sättas igång på onsdagsmorgonen.

– Det är inte ovanligt att vi utnyttjar dem under vintern, säger Maria Jäderberg, presschef på Svenska kraft.

Annons

Förutom de fyra kärnkraftsreaktorer som står stilla går ett femte med reducerad effekt.

– Ringhals 1 har en ventil som inte håller tätt när man kör på full effekt, så därför har vi gått ner i effekt. Det skulle ha åtgärdas på fredag, men i och med att det är så kallt låter vi den gå på reducerad effekt och avvaktar stoppet, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals.

På elbörsen har dagspriset på el för torsdagen chockhöjts till 90 öre per kilowattimme med flera pristoppar på över två kronor under vissa elintensiva timmar. Som jämförelse låg snittpriset för hela januari kring 33 öre per kilowattimme.

Kärnkraftsreaktorernas status

Ringhals, totalt fyra reaktorer:

Reaktor 1 igång på reducerad effekt, i väntan på att en ventil ska bytas ut.Ringhals 2 skulle startat på torsdagen efter ett stopp som pågått sedan 1 april, men står stilla i väntan på att en felaktig ventil ska åtgärdas. Reaktor 3 och 4 går på full effekt.

Oskarshamn, OKG, totalt tre reaktorer:

Två går för fullt.OKG 1 har haft ett kortstopp efter en turbinservice, men är nu under provprogram för återstart.OKG 3 har planerat kortstopp, skulle starta den 1 februari, men har försenats.

Forsmark, totalt tre reaktorer:

Trean står sedan onsdag morgon. Räknar med start 3 februari.Reaktor 1 och 2 går för fullt.

Källa: Vattenfall, OKG (TT)

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons