Annons

Döende man nekades korttidsboende

En döende man nekades korttidsboende för vård i livets slutskede av socialnämnden i Oskarshamn.
Oskarshamn • Publicerad 24 juni 2003

Mannen överklagade nämndens beslut till länsrätten. Och länsrätten var av en annan uppfattning är socialnämnden.

"I målet är ostridigt att mannen är i stort behov av bistånd i form av korttidsboende för vård i livets slutskede och att han behöver sådant boende med det snaraste", skriver länsrätten i domen.

Annons

Mannen har enligt lag rätt till insatsen och kan inte nekas denna av kommunen även om det vare sig finns platser eller pengar. Socialnämnden döms att utan dröjesmål vidta åtgärder så att han kan få en plats senast den 1 juli. Däremot behöver inte vårdplatsen vara belägen på Zafiren, Oskarshamns avdelning för korttidsboende.

- Fyra tillfälliga platser har skapats på en annan enhet, säger Ewa Karlsson, avdelningschef för äldre- och handikappfrågor.

Socialnämnden har också inför länsrätten konstaterat att behovet för en plats finns.

Inga platser

Varför nekades mannen korttidsboende?

- Det fanns inga platser. Att det är sommar och sjukhuset stänger avdelningar gör inte saken bättre, säger Ewa Karlsson.

När kommunen gör bedömningar ser de om det finns möjligheter att erbjuda korttidsboendet i rimlig tid. I det här speciella fallet menar Ewa Karlsson att man tagit in platsbristen som ett skäl till avslag även om man vet om att det inte godkänns av domstolen. För den enskilde innebär en dom ibland en förbättring jämfört med att få ja av kommunen och sedan få vänta i tre månader. Efter tre månader gäller inte beslutet längre och en ny prövning får göras. För vård i livets slutskede kan marginalerna vara knappare än så.

- Vi måste verkställa domar först. Även om det innebär att andra som tidigare fått beviljad plats får stå tillbaka.

Fallet är ett av två på kort tid där länsrätten dömt socialnämnden att få fram korttidsplatser. Även den andra personen kommer att få en korttidsplats efter överklagandet till länsrätten.

Ökad efterfrågan

Annons

- Efterfrågan på korttidsboende har ökat. Både när det gäller avlastning genom växelboende så att den anhörige kan vila upp sig och när det gäller vård i livets slut. Är man där har man rätt att välja hur man vill ha det. Men de flesta vill dö hemma.

Korttidsboende används även vid utredningar. Exempelvis i avvaktan på ett gruppboende.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons