Annons

De vill göra stan vänlig

Ett vänligt och trevligt Oskarshamn.
Det är parollen för nya Brottsförebyggande rådet i Oskarshamn.
Oskarshamn • Publicerad 30 januari 2003
Nya brottsförebyggande rådet har presenterat sig. Från vänster Yvonne Bergvall, Bo Malm, Maria Klintmo, Elisabeth Englund, Bobbo Karlsson och Bo Martinsson. På bilden saknas Reine Lindeståhl och Leif Larsson. Ett vänligt och trevligt Oskarshamn är rådets paroll. FOTO: OLLE NILSSONFoto: 

Skadegörelse, misshandel, bråk och missbruk kostar miljarder kronor varje år. Genom att satsa på brottsförebyggande arbete finns alltså massor att vinna - inte bara i mänskligt hänseende, utan också ekonomiskt.

Det nybildade Brottsförebyggande rådet, Brå, i Oskarshamn har dragit upp riktlinjerna för sitt arbete. I rådet sitter förutom de tre företrädarna för kommunstyrelsen, Bo Malm (v), Elisabeth Englund (kd) och Yvonne Bergvall (s), också kommunens fältare Bobbo Karlsson och Maria Klintmo, polisområdeschef Leif Larsson, Reine Lindeståhl från företagarna samt Bo Martinsson från räddningstjänsten som också ska fungera som administrativ resurs i rådet.

Annons

Prioriterat område

Lokala Brå är ingen ny företeelse. Det finns i 250 kommuner i landet och i Oskarshamn har det funnits ett drygt år.

- Till skillnad mot tidigare har nu kommunstyrelsen tydligt markerat att det här är ett prioriterat område, säger Yvonne Bergvall.

Lokala Brå ska fungera som spindeln i nätet i arbetet att förebygga brott och busliv på stan, bland annat genom att stödja frivilligorganisationer, föreningar, skolorna, ungdomsrådet och andra som jobbar med de här frågorna.

- Det är viktigt att nå ut, men det är lika viktigt att man kan nå oss, säger Yvonne Bergvall och berättar att Brå snart kommer att få egen mejladress och eventuellt också egen hemsida på sikt.

Brå i Oskarshamn ska jobba mot få, men bestämda mål.

- Det är viktigt att vi inte tar på oss för mycket. Genom att prioritera hoppas vi nå resultat, säger Yvonne Bergvall.

Värdegrunden är är en av de frågor Brå ska jobba med lokalt.

- Det handlar om att skapa attitydförändringar, förklarar Elisabeth Englund.

Projekt i skolorna

Annons

Attitydarbetet ska riktas mot skolorna, där det redan i dag på många håll pågår mindre eller större projekt mot till exempel utanförskap och rasism.

- Vi vill ha i gång liknande projekt som till exempel Våga-projektet i Kristineberg på alla skolor, säger Elisabeth Englund.

Vuxna på stan är ett annat prioriterat område.

- Vissa helger är många föräldravandrare ute, lucia och skolavslutningarna till exempel. Men vi vill har ut ännu fler vuxna övriga tider på året, säger Maria Klintmo.

Brå kommer också att jobba för att det ordnas åtminstone ett par drogfria arrangemang varje termin. Men även andra drogfria alternativ, vid sidan av diskon och fritidsgårdarnas utbud, är frågor Brå tänker lyfta fram.

- Till exempel kaféverksamhet, antingen om någon befintlig aktör ordnar nattkafé eller att någon ny entreprenör startar, säger Reine Lindeståhl.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons